zümm

2019.08.11. 07:00

Soha ne bolygassuk meg a rovarok fészkét!

Elenyészőnek tűnhet, hogy a lakosság mindössze 2 százaléka allergiás a rovarcsípésre.

insect hollow wasp flew to the human hand and took out a sting to bite

Fotó: dreamstime

A gyermekek és felnőttek körében egyaránt előfordulhat a túlérzékenység, a legnagyobb probléma, hogy sokan nem is tudnak róla – hívják fel a figyelmet a webbeteg.hu-n.

A test reakciója

Méh- vagy darázscsípés következtében a „normális” reakció lehet a csípés helye körüli viszketés, fájdalom, vörös duzzanat.

Noha ijesztőnek látszik, ha például a bokán történő csípés miatt beduzzad az egész alszár vagy lábfej, az általános reakciókat nemcsak allergia okozhatja, hanem a rovarméregben lévő más fehérjék, gyulladáskeltők, toxinok is.

Felléphet életveszélyes állapot, ha az embert a nyelvén vagy a torkában szúrja meg a rovar, mivel a helyileg kialakuló duzzanat, gégeödéma elzárhatja a légutakat.

A szisztémás allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a folyamatokban. Enyhe esetben a teljes testfelületre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel, mely lazább szövettel bíró testrészeken (pl. ajkak) kifejezettebb lehet.

Súlyos esetben a bőrtüneteket más szervrendszerek – keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légzőrendszer – reakciója is kíséri. Így szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki.

Ezt a tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük; kialakulásához néhány perc is elég, a csípés(ek) után negyed-fél órával jelentkezik. Az akár halálos következmény rizikótényezői: a 60 év feletti életkor, ismert szív-, tüdőbetegség, többszörös rovarcsípések és a segítség elérhetetlensége.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában