Tivadar-Záhony

2019.08.14. 17:30

Tíz tonna szeméttől szabadította meg a Felső-Tiszát az idei PET Kupa

Látványosan csökkent egyes ártéri területek hulladékszennyezése a hét éve elindított Tiszai PET Kupák után.

A Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszán, a Természetfilm.hu Egyesület szervezésében, csaknem 80 folyamkilométeres távon, 16 hajó és 320 fős legénység bevonásával rendezték meg a 7. Tiszai PET Kupát. A saját készítésű, pillepalackból készült hajókkal evező csapatok és a lelkes önkéntesek ezúttal 8-10 tonna hulladéktól mentesítették a folyót.

A résztvevők és a szervezők büszkén tapasztalták, hogy a hetedik éve, nyaranta megrendezett felső-tiszai hulladékderbi kitartó munkája meghozza gyümölcsét. Bár a tavaszi árhullámok jócskán szállítják a hulladék-utánpótlást, az évek során kitisztított ártéri területeken egyre kevesebb a szennyezés.

A családi, baráti és vállalati csapatok két nap hajóépítés után álltak rajthoz Tivadarnál, hogy újra belevessék magukat a hulladékgyűjtésbe a korábbról már ismert, Tiszamogyorósig tartó szakaszon, majd a kupa utolsó napján, 23 folyamkilométeres távon egy újabb részét fedezzék fel a folyónak és egészen Záhonyig hajózzanak.

A PET Kupával kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés, hogy a Tiszán az áradások során – főleg Ukrajnából és Romániából – érkező hulladékutánpótlás miatt vajon szélmalomharc-e a küzdelem. Az idei verseny tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy azokon a folyószakaszokon, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb a felhalmozódott szemét. Egyértelmű, hogy korábban több év árhullámainak „PET bányáit” számolták fel a kalózok és a vízügy munkatársai, így hiába jönnek az újabb áradások, a megtisztított Tisza-szakaszokon a korábban tapasztaltakhoz képest tisztább a folyó ártere.

A végeredmény

A kupa történetében először a csapatok a PET Bankárok hitelesítette elektronikus kártyákon gyűjtötték a versenypontokat jelentő PETákokat. Az újításnak köszönhetően a résztvevők naprakészen értesültek a sokszor kiélezett verseny állásáról. A 7. PET Kupát végül – 2017-es első helyét megismételve -, a Tilos Rádió hajója nyerte, akik az elmúlt három évben mindig dobogós helyen végeztek. Második helyezett az ICPDR (Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság) lett, akik nemzetközi hajóként, más legénységgel 2018-ban megnyerték a kupát. A harmadik hely végül három csapat között oszlott meg: baráti csapatként a legfiatalabb nemzedéket is szép számban képviselő Hangák, a kezdetek óta visszatérő dunaföldvári Aztakeservit és a Siemens Evező-SÖK vállalati csapata között.

A fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapat különdíja, a Tisza Hősei-díj az idén ismét messzi vidékre viszi a PET Kupa hírnevét. Az Egyesült Államokban élő, magyar származású család négy gyermekkel utazott haza a tiszai versenyre, és ők nyerték a legszorgalmasabb hajónak járó különdíjat.

Az évek során a versenyprogramok elmaradhatatlan kísérői azok a kutatások, amelyek tudományos oldalról vizsgálják a Tisza vízminőségének alakulását. Az idén a folyó hullámterében egyméteres mélységből, fúrással vettek üledékmintát a Wessling Hungary Kft. és a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének szakemberei. A kutatók azt vizsgálják, hogy a régebben leülepedett talajrétegekben megtalálhatóak-e a mikroműanyagok, és milyen baktériumok kísérik a folyami hulladékokat.

A palackok új életre kelnek

Az összegyűjtött hulladékmennyiség közel felét ezúttal is újrahasznosítják, azaz visszakerül a körforgásba. A PET Kupa nélkülözhetetlen önkéntescsapata zsákról zsákra átválogat mindent, a különböző anyagokat fajtánként és színenként szelektálja, külön gyűjti a kupakokat saját újrahasznosítási kísérletekre, majd tömöríti a palackokat. A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. A hasznosítható anyagok – az NHKV Zrt. és az ÉAK Nkft. segítségével – a hulladékfeldolgozókhoz kerülnek.

Az idén ismét a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság biztosított egy ipari bálázógépet és gépkezelőket, ami gazdaságosabbá tette a hulladékszállítást. A kupa szervezői már tavaly is együttműködtek a belga „Waste Free Ocean” programmal, akik tengeri, folyami hulladékok újrahasznosítására specializálódtak. Bernard Merkx, a szervezet egyik alapítója a tiszai hulladékgyűjtésben is részt vett az ICPDR hajón, és bemutatta a tengeri hulladékból készült termékeiket.

A versenyen több környezetvédelem iránt elkötelezett tisztségviselő tiszteletét tette, hogy személyes tapasztalatokat szerezve, hosszabb távú szakmai és támogatói együttműködéseket alapozzanak meg. Az M.V. PETÉNYI hulladékgyűjtő anyahajó fedélzetén hajózva követte a PET Kalózok munkáját Gina Kassem, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének képviselője. A holland Recycled Island szervezet hulladékcsapdák építésével gyűjti világszerte a folyami hulladékot, ami azután értékes termékekben hasznosul. A szervezet két nemzetközi koordinátora, Francesca Alberti és Nicola Belafatti a Magyarországon formálódó projekttervükhöz gyűjtöttek hazai tapasztalatokat. A magyar vendégek között ott volt Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos is, aki gratulált a PET Kupa eddig elért eredményeihez.

A folyami hulladék elleni harc folytatódik

A PET Kupa az idén nyáron szervezett először versenyt a Tisza-tónál – naponta 1 tonna hulladék összegyűjtésével – , és aktív szereplőjévé vált a Kiskörei Vízerőműnél felhalmozódott hulladékzárvány felszámolásának, a problémáról ismeretterjesztő rövidfilmet is készítettek. A vízlépcsőnél a munkát a KÖTIVIZIG szakemberei hajókkal végzik, a hulladék válogatásába segítenek be hamarosan a PET Kupa önkéntesei. A Természetfilm.hu Egyesület szervezésében ősztől rendszeressé válnak az évközi hulladékgyűjtő akciók, amelyekhez önkéntesek csatlakozását várják.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület szakembereinek, akik garantálták a 16 hajós flotta vízi biztonságát. A PET flotta sok segítséget kapott a Tisza menti önkormányzatoktól, köszönet Tivadar, Fehérgyarmat, Panyola, Vásárosnamény, Tiszaadony, Tiszamogyorós, Záhony és Aranyosapáti önkormányzatának.

A verseny Áder János fővédnökségével valósult meg. Családjával a verseny évek óta visszatérő, aktív résztvevője dr. Kollarik Tamás – a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, a Médiatanács tagja -, aki idén nemcsak résztvevőként, hanem védnökként is támogatta a programot. Dobos Menyhért – a Duna Média Szolgáltató vezérigazgatója – szintén védnökként állt a környezetvédelmi rendezvény mellé.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium mint támogató részéről Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár külön köszönetét fejezte ki a program egyre sikeresebb megvalósításáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában