Ne hagyd, hogy tönkretegyenek!

2019.08.30. 17:30

Új függőségek: energiaital és közösségi média

A szakorvosok segítenek talpra állni, de a beteg helyett nem tudnak kimászni a gödörből és új életet kezdeni.

Forrás: Pixabay-illusztráció

A jól ismert szenvedélybetegségek mellett korunk új függőségeiről, így például az egészségtelen mértékű közösségimédia-, játék- és okoskütyü-használatról, valamint a túlzott energiaital-fogyasztásról is szó esett kedden a Nyíregyházi járásban működő egészségfejlesztési iroda 5. partnerségi találkozóján. A Jósa András Oktatókórházba meghirdetett rendezvényre, melynek célja a szakemberek látókörének, tudásának bővítése volt, nem csupán az alapellátásban dolgozó szakemberek, hanem háziorvosok, védőnők, a közszféra, a civil szervezetek és az oktatási-nevelési intézmények képviselői, valamint szociális munkások is meghívást kaptak – mondta el lapunknak Moravcsik-Kornyicki Ágota irodavezető. Tudósításunkban a „Stimulánsok, energia­ital-függőség” című előadásról számolunk be.

– Az ember hajlamos természetes adottságnak venni azt, hogy egészséges hedonista életmódot folytatni, egészen addig, amíg nem jelentkeznek aggasztó tünetek, fájdalmak. Akkor járunk el a legbölcsebben, ha egészségtudatosan éljük a mindennapjainkat, és megelőzzük a testi és lelki problémák felbukkanását. Ebben igyekszik segíteni a lakosság egészének komplex programjaival, egyéni és csoportos tanácsadásokkal, munkásságával az EFI, vagyis a tavaly márciusban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházban megalakult, járási területi lefedettségben működő (Nyíregyháza, Nagykálló, Nyírbátor, Mátészalka, Fehérgyarmat, Vásárosnamény) egészségfejlesztési irodák segítő hálózata – hangzott el a nyíregyházi EFI keddi, oktatókórház konferenciatermében rendezett – immár ötödik – partnerségi találkozóján, amely ezúttal napjaink függőségeire (alkohol, nikotin, koffein, internet, játék), illetve azok prevenciójára fókuszált.

Energiaital: barát vagy ellenség?

Miért fogyasztjuk? Az energiaitalok az ízesített szénsavas üdítőitalok csoportjába tartoznak, hivatalos definíciójuk hiányzik. Olyan üdítőitalok, amelyek egy bizonyos ideig fokozzák az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet.

Mikor? Vizsgaidőszakban, bulik, fesztiválok alkalmával, illetve karácsony és szilveszter táján ugrásszerűen megnő az eladott energiaitalok mennyisége az üzletekben.

Mindenhol kapható? Az 1900-as évek elején csak patikákban árultak hasonló összetételű oldatokat. Európa több országában korlátozták az energiaitalok fogyasztását, Franciaországban egy 18 éves atléta halála után egy időre betiltották a forgalmazását. Dániában tiltólistán van, Norvégiában csak patikában lehet hozzájutni.

Túladagolható? A koffeinérzékenység egyénileg nagyon eltérő lehet, ezért könnyű túladagolni az energia­italokat. Ennek tünetei: erős hányinger, hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham. Alkohollal és egyéb drogokkal együtt fogyasztva kockázatos, sőt életveszélyes (ritmus­zavarok, májkárosítás, kiszáradás).

Okoz-e függőséget? Mértéktelen fogyasztása egészségkárosodáshoz, függőséghez vezethet. Sportolás előtt nem ajánlott fogyasztani, a magas cukortartalma elhízáshoz vezet.

Árulkodó teszteredmények

Az előadók egyike, dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter, addiktológus szakorvos előbb a közösségi terápiákról, a stimulánsokról, majd az energiaital-függőségről fejtette ki gondolatait.

Mint mondta, az emberek nehezen ismerik fel és be, hogy kialakult náluk valamifajta függőség, és csak nehezen szánják rá magukat arra, hogy kiszabaduljanak annak rabságából. Jellemző rájuk a tudatmódosító szerek fogyasztása vagy az ezekkel egyenértékű izgalmi helyzetek keresése, a kényszeresen ismétlődő magatartásforma („innom kell”, „rá kell gyújtanom”, „meg kell néznem a közösségi oldalam”), a kínzó sóvárgás, ha ez nem sikerül azonnal, a kontrollvesztés, a mértéktelenség, ami teljesítményromláshoz és a társas kapcsolatok megromlásához vezet.

– A függők egy része azzal mentegetőzik, nem tehet az állapotáról („ilyen környezetben nőttem fel, örököltem a szenvedélyt”), passzívan várja, hogy az orvosok, illetve a gyógyszerek meggyógyítsák. Nos, mi csak támogatni tudjuk ezt a folyamatot, a beteg helyett nem tudunk kimászni a gödörből és „új életet kezdeni”! – hangsúlyozta az addiktológus szakorvos.

Hozzátette: számos tényezőtől függ, hogy egy függőség mikor alakul ki és milyen mértékben, ám bizonyos szerhasználatot vizsgáló szűrőtesztek, viselkedéskutató kérdőívek jól rávilágíthatnak például a túlzott internethasználatra, a kábítószer-, munka- és egyéb függőségre.

Elmondom hát mindenkinek

– Az alkoholfogyasztás mértéke alapján (férfiaknál >61, nőknél >41 gramm/nap) alacsony, közepes és magas kockázati kategóriákba sorolja a WHO a függőket, az utóbbi esetben már komoly fizikális vagy mentális egészségkárosodás jellemző. A felmérések szerint a férfiak előszeretettel nyúlnak keményebb, illegális drogokhoz, szerves oldószerekhez, agresszívabbak, gyakrabban visszaesnek, viszont hamarabb kérnek szakorvosi segítséget. A nők „kiegyeznek” a legális bódítókkal (gyógyszerek, stimulánsok), korábban jelentkeznek náluk szövődmények, később fordulnak segítségért, de a felépülésük tartósabb.

A kiváltó ok, amiért a függők kezelésre jelentkeznek, sokféle lehet: ultimátum a feleségtől, munkahelyi vezetőtől, összeütközés a törvénnyel, gyámhatósági javaslat, mélypont elérése és megélése (például hajléktalanság), betegség…

A felépülésnek, talpra állásnak különböző fázisaiban szerepet kaphatnak a gyógyszerek, orvosi eszközök (például implantációs tabletta), a szemléletváltás és a szabálykövetés, a környezet kritizálása helyett az önelfogadás, a közösségi terápia, az antialkoholista klubközösségek. Az internet térhódítása óta egyre gyakoribbak a „nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” típusú, tanulságos élettörténetek a közösségi oldalakon.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában