Kilégzéses hidrogénteszt

2019.09.17. 15:22

Az időskorral már együtt járhat a laktózérzékenység

A laktózmentes tejet, sajtot, kefirt az étrendbe lehet illeszteni.

Woman with lactose problem is suffering from stomach pain isolated on white - dairy intolerance concept - retro style

Forrás: Dreamstime

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik, vagy működése csökkent. A laktózérzékenység lehet átmeneti vagy végleges, a kettő közti különbségekről és okokról dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus nyilatkozott a weborvos.hu-n. A problémára általában hasi diszkomfortérzés hívja fel a figyelmet, a tej fogyasztását követő egy-két óra elteltével jelentkeznek a tünetek.

Eltérő panaszok

A panaszok (hasfájás, puffadás, hasmenés) erőssége egyénenként eltérő, az érzékenység a magyar felnőtt ­lakosság 20-30 százalékát érinti, lehet gyermekkori, felnőttkori és átmeneti a diétás kezelést igénylő probléma. A felnőtteknél az életkor előrehaladtával természetes módon is csökken a laktáz enzim termelődése a szervezetben, így kialakulhat tejcukor-érzékenység, kilégzéses hidrogénteszttel és kizárásos diétával – átmeneti ideig a tejtermékek teljes elhagyásával – igazolható. A kezelése laktózmentes diétával történik, laktózmentes tejet, savanyított tejkészítményeket továbbra is az étrendbe lehet illeszteni: sajt, túró, joghurt, kefir a tűrőképességnek megfelelő mértékben fogyasztható.

A diéta mellett a laktáz enzim tabletta vagy cseppek segítségével is pótolható, ami jó megoldás lehet például étteremben vagy vendégségben, ha a beteg nem biztos az adott étel laktózmentességében.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában