hastánc

2019.09.17. 09:38

Ez nem csak „risza” és csábítás: így próbálnak a hastáncosok

A nyíregyházi Napfény Lányai Hastánccsoport próbáján jártunk – a mesés keleti hangulatot varázsoló fellépések mögött sok gyakorlás rejlik.

„Ugye, milyen könnyűnek tűnik?” – kérdezték két tánc között a tagok, majd hozzátették: „Pedig nem is az!”. Kétkedés nélkül elhittem nekik, hiszen a mozgásukat nézve sok minden eszembe jutott, csak az nem, hogy milyen könnyű a hastánc. Sokkal inkább egy kis irigységgel vegyült csodálat tölti el az embert ennyi felszabadult, magabiztosan táncoló nőt nézve, akik szemmel láthatóan nagyon élvezik a közös mozgással eltöltött időt.

Színes, látványos, sokat sejtető fellépőruhában gyűltek össze próbálni a táncosok Nyíregyházán, a Jósavárosi Művelődési Házban. Hamar kiderült, hogy összeszokott csapatról van szól: szinte félszavakból is értik egymást gyakorlás közben.

– A csoportunk tizenhárom évvel ezelőtt alakult. Először csak hobbiszinten táncoltunk, aztán ahogy fejlődtünk és egyre többen lettünk, már fellépéseket is vállaltunk – mesélte az indulásról Szabó Kata, a Napfény Lányai Hastánccsoport oktatója. – A társastánchoz társ kell, de nagyon kevés férfi szeret táncolni. Ezért döntöttem a hastánc mellett: ezt egyedül is lehet csinálni, és egyébként is vonzott ez a misztikus világ.

A Napfény Lányai rendszeresen próbálnak attól függetlenül, hogy éppen készülnek-e valamilyen fellépésre, vagy nem – magánrendezvényektől nagyobb eseményekig számos helyen megfordultak már. A próbák alkalmával újra és újra eltáncolják a már begyakorolt számokat, illetve újakat is tanulnak. Minden koreográfiát maguknak találnak ki.

Szabó Kata szerint bárki meg tud tanulni hastáncolni, de ez nem jelenti azt, hogy ez a mozgásforma olyan könnyű lenne: minden mozdulatot az alapjaira kell lebontani ahhoz, hogy egy új érdeklődő elsajátíthassa a leglényegesebb elemeket.

A csoport az egyiptomi stílusú táncot gyakorolja, melybe már sok európai részlet is vegyült: ez leginkább a zeneválasztásban nyilvánul meg, hiszen tapasztaltaik szerint a közönséget jobban megmozgatja egy ismert számra előadott műsor, mint egy hagyományos, orientális dallamra koreografált.

– Ez a nőiesség tánca – tett hozzá az oktató. – A mai világban elég nehéz nőnek lenni, hiszen sok helyen kell megfelelnünk, legyen az a család, a gyereknevelés vagy a munkahely. Itt, tánc közben igazán nők lehetünk.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában