kiskert

2019.09.15. 13:10

Kerti munkálatok ősszel

Érdemes eltávolítani az elvirágzott egynyári növényeket és komposztot készíteni belőlük.

hens working in the green garden compost

Fotó: dreamstime

Öntözzük ritkábban a fákat és a cserjéket, ezzel lehetővé tesszük számukra, hogy megedződjenek a tél beállta előtt – kezdte Lakatos Bertalan, a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke.

Gyomok és meztelen csiga

Szerinte ilyenkor érdemes eltávolítani az elvirágzott egynyári növényeket és komposztot készíteni belőlük. A gyomokat és a meztelen csigákat is el kell távolítanunk a kertből.

– Az őszi hónapokban, amikor a talaj hőmérséklete 15 Celsius-fok alá süllyed, a tavaszi virágok (mint például a tulipán, nárcisz, jácint, szibériai csillagvirág, törpeírisz, szellőrózsa, sáfrány) hagymáit el kell ültetnünk. Válasszuk ki az egészséges, betegségektől mentes hagymákat. Tegyünk csontlisztet vagy virághagymákhoz való trágyát a fészekbe, ahová a hagymákat ültetjük.

A téli árvácskát, a virágzó kálát, a virágzó káposztát és a krizantémot most kell elültetnünk, hogy egy kis színt adjunk a kertnek, miután a nyári virágok már elhervadtak. Az évelő növények magvait ebben a hónapban kell elvetnünk, szórjuk sorba vagy nyílt ágyásokba, hogy a fiatal palánták készek legyenek az állandó helyükre való átültetésre jövő tavasszal – sorolja az aktuális teendőket a szakember.

Amint az idő hűvösebbé válik, a túlnőtt vagy túlszaporodott évelő növényeket is ki kell ásni és szétosztani, vagy a kert egy másik részébe átültetni. Az új vagy kicserélendő évelőket is ilyenkor kell elültetni.

Az érzékenyebb virághagymákat ki kell ásni, és sötét, hűvös helyre tenni, amint beáll az első fagy. – Különösen csapadékos nyáron még a máskor gyommentes kertekben is felütik fejüket a gyomok, és milliószámra érlelik, szórják szét magvaikat. Szükséges ősszel a gyomokat kiszedni, összegyűjteni és elégetni, nehogy a talajba kerülő magok a következő évben további kellemetlenségeket okozzanak – hívja fel a figyelmet Lakatos Bertalan.

Gombás betegség

A növényi maradványok jelentős része fertőzött valamilyen gombás betegséggel, szedjük össze a bab, az uborka, a dinnye, a paradicsom, a paprika, az egynyári virágok szárát, és ezeket égessük el; nem felesleges a gyümölcsfák lehullott lombjának elégetése sem. Az egészséges lombot azonban ne égessük, inkább komposztáljuk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában