autómentes nap

2019.09.19. 11:30

Két keréken fittebb és szebb az élet

Az idén két helyszínen, a Kossuth téren és a Bujtosi városligetben várták az érdeklődőket.

Szirénák hangjától zengett a Kossuth tér: a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat munkatársai percek alatt biztosították a helyszínt, majd kimentették és ellátták a karambol sérültjeit. Szerencsére mindez csak egy szimuláció volt: az európai autómentes nap nyíregyházi rendezvényén mutatták be, milyen az életmentők munkája egy balesetnél.

Felvonult a kerékpáros tömeg

Az autómentes napra mindkét helyszínen számos kísérőprogrammal készültek a szervezők: a szórakoztató elemeken túl a környezettudatos közlekedés fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet. Bringára, Nyíregyháza!-jelszóval egy kerékpáros felvonulás is elrajtolt.

– A Kossuth térről indulva a Bujtosi városligetig tekerhettek ki a résztvevők – mondta el Tokár Róbert, a Zöld Kerék Alapítvány programszervezője. – A célnál közösen a magasba emeltük a kerékpárokat, ezzel mutatva meg a nyíregyházi kerékpáros tömeget.

 

Tokár Róbert szerint egyre többen bringáznak a megyeszékhelyen, amit a fejlődő infra­struktúra is elősegít a több mint 70 kilométer kerékpárúttal. Hozzátette: kiemelten fontos, hogy minél több kerékpáros KRESZ-tudását is fejlesszék, erre az autómentes nap programjai is lehetőséget adtak.

Nézzen körbe 360 fokban!

– A bicikli számomra munkaeszköz is, hiszen kerék­párral járok dolgozni. Ezen felül minden nap több ­kilométert tekerek, felszabadító érzés így közlekedni – ­mesélte Bata János, aki az autómentes napra ellátogató aktív bringások táborát erősítette.

– Nekem sem az a célom elsősorban, hogy autóm legyen, inkább biciklizek – tette hozzá testvére, Bata Krisztián, aki szintén két keréken érkezett a Kossuth térre. – Kerékpározás közben jobban érzem magam, és friss levegőt szívok, nem „punnyadok el”, mintha a kocsiban ülnék.

A kerékpárok egy látványos extrém sport eszközei is lehetnek – ezt bizonyította be Major János, aki egy triálbemutatóval érkezett a városháza előtti színpadra.

– Ezen a kerékpáron minden rendhagyó. Nincs rajta ülés, hogy a versenyzőnek minél nagyobb legyen a mozgástere. A vázon speciális könnyítéseket láthatunk, valamint hidraulikus fékekkel van felszerelve – mutatta be kétkerekűjét a sportoló.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában