Újfehértótól Nicosiáig

2019.09.02. 07:00

Nem hagyta elveszni ifjúkori álmait

Ilona soha nem azzal kezdte, mennyit tudnak fizetni, mégis meglett élete jutalma.

Garamvölgyi Ilona munka közben: színészek, híres modellek sminkjeit készíti

 

A már befutott make-up artist

Szépség, csillogás, Hollywood – legfőképpen ezekkel a szavakkal jellemezhető egy újfehértói ifjú hölgy – ma már gyönyörű asszony –, Garamvölgyi Ilona élettörténete, aki úgy csinált fényes karriert Cipruson, hogy a végeredmény (részben vagy egészben) mindhárom fogalmat lefedi. Sikerében három jó tulajdonsága is segítette: munkabírása, szerénysége és bátorsága. Az utóbbiról csak annyit: soha nem ijedt meg senkitől, ha meg kellett szólítani valakit, „mindig abból indultam ki, hogy a nemleges válasz már eleve megvan”, mondogatta.

Vonzotta a filmszakma

Sikertörténete évtizedekkel ezelőtt kezdődött, méghozzá egy „huszárvágással”: egy év után otthagyta a jogi egyetemet. Ha nem így tesz, aligha válik professzionális maszk- és sminkmester – ahogy a nagyvilágban mondják: make-up artist – belőle. Valójában a fiatal kori álmai nyomába eredt, hiszen korán eldöntötte, meg sem áll Hollywoodig. A legendás Joe Blascótól (az 1992-es Dracula maszkmestere), a filmszakma egyik leghíresebbjétől akart tanulni. Már-már csomagolt, amikor a tudomására jutott, hogy a tudásért nem kell az Újvilágig mennie. Akkoriban Budapesten dolgozott Blasco magyar tanítványa, Temesvári Károly, aki ráadásul forgalmazta is az amerikai sztársminkes termékeit. Neki köszönhetően Ilona előtt hamarosan tévés munkák nyíltak meg, szépségversenyekhez, forgatásokra, címlapfotózásokhoz hívták, a későbbi férjével is ekkor kötött ismeretséget. A ciprusi férfi a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karára járt.

Garamvölgyi Ilona munka közben: színészek, híres modellek sminkjeit készíti

– Egyre gyakrabban találkoztunk, majd egy három évig tartó laza kapcsolat után nekem szegezte a kérdést, nem volna-e kedvem kiköltözni vele Ciprusra, összekötve az életünket. Ígéretes ajánlatnak tűnt, ráadásul a szüleim bíztak bennem, és beleegyeztek a hatalmas váltásba. Nyolc hónapon át az egyetlen feladatom az volt, hogy tanuljam a nyelvet, ma már jobban ki tudom fejezni magam ciprusi görögül, mint magyarul. Három év elteltével bekerültem egy nagy szépségszalonba, és egy idő elteltével úgy jöhettem el onnan, hogy már engem kerestek meg a nagy magazinok – az Omikron, a Must, a Ma­dame Figaro, a Beauti­ful People vagy mondjuk a Status, a Hello! és az OK! –, és nem én őket. Mindeközben megromlott a házasságom. A férjem még bízott a megmentésében, ezért is egyezett bele, hogy tartsunk szünetet, és utazzak el Holly­woodba, ahogy mindig is terveztem – haladtunk előre az élettörténetben.

Vissza az ígéret szigetére

Így érte el Ilona élete nagy álmát. Némi telefonálgatás után – és persze jó néhány hivatalos adategyeztetést követően – 2008-ban végre megkapta a tanulói vízumot, és beiratkozott Joe Blasco egyik kurzusára. Alighogy megérkezett Los Angelesbe, másnap reggeltől már kezdődött az oktatás.

Az Ilona Makeup (kezdetben Make Up Store) megnyitóján feketében

– Amerikában hihetetlenül kedvesek és segítőkészek az emberek, nekem is lett hamar két csodálatos barátnőm (egyébként máig azok), ők hoztak-vittek, bemutatták a környéket és tanítgattak angolul. A sminkiskola is rengeteg pluszt adott: forgatásokra mehettünk, megmutatták, mi zajlik a kamera mögött, és divatbemutatóra vittek a Hiltonba, ott ismerhettem meg például Paris Hiltont – sorolta. A vágyott filmes karrierje is emelkedő pályára állhatott volna, mivel az iskola elvégzése után állást kínáltak neki az ­Office amerikai tévésorozatban. De nem maradhatott, rendeznie kellett a Cipruson nyitva hagyott magánéleti kérdéseket.

– Már semmi se volt olyan, mint régen, a visszatérésem után pár hónapra elváltunk. A volt férjem gyakorlatilag az utcára tett, haza kellett jönnöm a szüleimhez. De tudtam, ennél többet érek, és azért is vissza fogok menni. Mivel kialakult ügyfélköröm volt, bármikor újra tudtam kezdeni – tette hozzá. Ismét a saját feje után ment, és jól döntött. Alighogy a szigetre tette a lábát, megkereste Vassilis Mazomenos film­producer, hogy ismerve a képességeit, leszerződtetné a Guilt sminkesének. Egy háborús produkcióról volt szó, és Ilona remekül megoldotta a sebesülések, vérző arcok, roncsolt testek sminkelését. Ám az igazi áttörést az hozta el az életében, amikor összehozta a sors Christiana Aristoteloussal. Görögország műsorvezető sztárja éppen hazaköltözött, s amikor egy magazinnak fotózták, Garamvölgyi Ilonára bízták a sminkes munkát. – Remek lehetőség volt. Christinának gyönyörű szeme, szája, orra van, sokan plasztikázottnak gondolják, pedig igazi természetes szépség. Csak annyit kért, ne hagyjam kereknek a szemét. Kiötlöttem, mi is állna jól neki, s amikor a tükörbe nézett, csak annyit mondott: „Mostantól kizárólag te sminkelhetsz”. Az ő ragaszkodása, támogatása nagyot dobott a karrieremen, és a média­platformokon keresztül azzal is egyengeti az utamat, hogy lépten-nyomon megemlíti a nevem – hallhattuk.

Felérve a csúcsra

Ettől kezdve egyre-másra jöttek a sikerek, és a sors egyre kegyesebb lett hozzá. Megszerezve a jogokat, sikerült átültetnie görögre a magyar sztársminkes, Véger Fibi könyvét, aminek óriási sikere lett a hölgyek és a szakmabeliek körében. A ciprusi Public Könyvkiadó gondozásában megjelent, Ilona legújabb munkáival is illusztrált szakkönyv ma minden plázában hozzáférhető. A következő lépés az lett, hogy Nicosia belvárosában nyitott egy gyönyörű üzletet. Az Ilona Makeup megnyitójára a legismertebb hírességek látogattak el, köztük új párja, a ciprusi Apoel Nicosiához igazolt portugál futballista, Tiago Filipe Figueiras Gomes. A lapok szinte falták a sztorit, nagy figyelmet szentelve a sztárpárnak. Amikor férjét egy fél évre Malajziába kísérte a közös gyermekükkel, a „véletlen” úgy hozta, hogy megismerkedett egy kozmetikai gyár ügynökével. Kiderült, a nagy márkák is onnan vásárolnak, és a lány segítségével gyártatni kezdte a saját márkás termékeit, színpalettákat, rúzsokat, szemceruzákat. Az Ilona Makeup termékeket ma már minden magára valamit adó webshop forgalmazza. Persze Ilona azóta sem pihen, képes napi 14 órát dolgozni fáradhatatlanul, mindennek tetejébe pedig saját smink­iskolát hozott létre.

Christiana Aristotelous tévésztár ma már csak vele készítteti sminkjét

– Valahogy mindig úgy alakult a sorsom, ahogy megálmodtam, mintha nem is én választottam volna az utam, hanem az út engem – adott hangot a sikerei fölött érzett örömének. Mivel ki sem bírná, hogy ne lássa imádott szüleit, a 9 évvel idősebb báty­ját és csodálatos családját, azt tervezi, hogy úgynevezett „master classokat”, vagyis néhány napos bemutató képzéseket tartana Magyarországon. A felvetésünkre megvallotta: ha a magyar filmesek hívnák, a hazai szórakoztatóiparnak se mondana nemet. Úgy érzi, Hollywood ugyancsak visszavárja, és titkon azt reméli, hogy egyszer talán a kisfiának is lesz köze a filmszakmához. – Ám ha mégsem, az se baj. Mert bármi lesz is belőle, a legfontosabb, hogy abban is a legjobb legyen – búcsúzott a rá jellemző pozitív szemlélet hangján.

Saját maga alkotta kollekcióit szinte szétkapkodták
Párjával az OK! címoldalán

Matyasovszki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában