Ésik Sándor világjáró sorozata

2019.09.02. 17:56

Sára, a cigányok védőszentje, akit ünnepelnek

A legenda szerint Sára a két Mária, Mária Jacobé és Mária Salomé barna bőrű szolgálóleánya volt.

Szent Sára leplekkel vastagon beburkolva

Fotó: Ésik Sándor

Cigánykaravánok sorakoznak a tengerparton minden évben május 24-e előtt. Jönnek messze földről. Az ország távolabbi részeiből, Európa más országaiból, mondhatni az egész világból. A Rhone torkolatának hatalmas mocsárvidéke, a Camargue ad festői hátteret az eseménynek fehér lovaival, fekete bivalyaival, rózsaszín flamingóival. A színes forgatag résztvevői Szent Sárát jönnek ünnepelni, aki a legenda szerint a két Mária, Mária Jacobé és Mária Salomé barna bőrű szolgálóleánya volt, ők pedig Jézus nagynénjei, a keresztre feszítés és a feltámadás szemtanúi.

Szent Sára leplekkel vastagon beburkolva
Fotó: Ésik Sándor

A templom szentélyében

Együtt keltek-e át hárman a tengeren egy szál csónakkal Szentföldről a keresztényüldözések elől, vagy csak a két Mária kötött ki, és az éppen akkor is itt tanyázó cigányok közül csatlakozott hozzájuk Sára? Egy a megválaszolatlanul az évezredek ködébe vesző kérdések közül. Sára, bármilyen szép templomban vannak is a nevéhez kötött relikviák, nemhogy szentként, de boldogként sem szerepel Vatikán nyilvántartásaiban. Mindemellett a Szentszék jó érzéssel elfogadja és a cigánypasztorizáció szempontjából fontosnak tartja a Saintes-Maries-de-la-Merben zajló eseményeket.

A templom szentélyében találja a látogató Szent Sára ereklyéjét. A Máriák barna szolgálóleánya egyes vélemények szerint egyiptomi, mások szerint éppen cigány származása okán ilyen bőrszínű. Számtalan lepel takarja testét. A már említett május végi búcsú alkalmával kiviszik a partra, és megfürdetik a tengerben. Ebben a rítusban talán a messze India és a Gangeszbéli megtisztító fürdőzések sejlenek fel. Azután ismét visszakerül a helyére. A két ünnep között év közben erre járó hívek adnak rá aztán egy-egy leplet, ettől gyarapszik a számuk és a vastagságuk a következő búcsúig. A szentély nem meglepő módon olyan tárgyakkal van ékítve, amelyek a cigány kultúrához kötődnek. A falon hegedű… Nemigen látunk ilyet más templomokban. A szenteltvíztartó egy rézedény… Kell-e hozzá magyarázat?

A csónakot a szent utasokkal szemügyre vehetjük itt bent, az oltár fölött, egy rajzon. Mellette számos kőbe vésett köszönet olyanoktól, akiknek az életében jóra fordult valami az itteni látogatásnak köszönhetően.

Faragott relief formájában a templom falán is vár egy csónakos jelenet. Az épületen kívül már a hétköznapokhoz közelebb eső dolgok várnak. Hatalmas leértékelés a szuvenírtárgyak sátraiban, plakát a Camargue-i Lovas Színház Sára, a cigányok legendája című előadására. A város szép és csendes. Csak a tenger hullámainak csattanása hallatszik a part felől. Ahol az a bizonyos csónak kikötött.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában