ebugatta

2019.10.21. 06:59

Kölcsönkutya egy teljes napra

Élményt ad, szeretetet nyújt és kedvet csinál az örökbefogadáshoz.

Fotó: km-archív

Október elején az állatok világnapja alkalmából jótékonysági futást szervezett a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány. A programon az állatmenhely 25 négylábú lakója és lelkes önkéntesek vettek részt.

Az alkalmi gazdik az erdei tornapályán tölthettek el egy felejthetetlen napot a kutyusokkal, a „nagy futásnak” nem volt tétje, az örömteli pillanatoké, a játéké volt a főszerep. S miközben mindenki jól érezte magát a gyönyörű októberi délutánon, megszületett az alapítvány új kezdeményezésének, az „Adj élményt – kölcsön­kutya egy napra” programnak az ötlete.

Kilépni a megszokásból

– Az alapítvány kutyusait rendszeresen sétáltatják a lelkes önkéntesek, és sok-sok nyíregyházi állatbarát áldoz időt az ebek mindennapi megmozgatására, bár a mozgás rendszeres, de általában mindig ugyanazon a sétaútvonalon haladnak, ezért a kutyusokat viszonylag kevés új inger éri. Ezen is segíthet az „Adj élményt” program – mondta Novák-Hajtó Éva, az állatmenhely vezetője.

A kutyákat előzetes egyeztetés után vihetik el a lelkes jelentkezők egy napra,

azzal a kitétellel, hogy a menhely dolgozóinak tudniuk kell, hová megy a blöki, és mikor hozzák őt vissza a helyére. Az „Adj élményt” ­programban ugyanis szó sem lehet a kint alvásról – ­jegyezte meg a menhely­vezető.

– A kutyusok jól kezelik, ha reggel kiviszik őket, délután pedig „hazajönnek”, de egy máshol töltött éjszaka már megzavarná őket – tudtuk meg. – Az alapvető „kutyás szabály” tisztázása után elvihetik a kedveceket és indulhat az önfeledt játék, a sok futás, csaholás, és persze a legnagyobb hozadéka a játéknak az a rengeteg szeretet, amiből mindkét félnek jut ilyenkor.

Tapasztalatgyűjtésre is jó

Az élménynapok remek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a menhely munkatársai teszteljék a kutyusokat. ugyanis egy új környezetben új ingerek érik őket, ezáltal korábban nem tapasztalt tulajdonságaik is felszínre kerülhetnek, s így sokkal pontosabb, részletesebb jellemzés készíthető róluk, mert a programmal az Állatbarát Alapítvány az örökbefogadást is szeretné népszerűsíteni.

– Sajnos, igen túlterhelt a menhely, a bekerülő kutyusok általában egész kölyökkorukat itt töltik gazdira várva, különösen szívszorító, hogy náluk kimarad a „kölyökkori” szocializáció – jegyezte meg a szakember.

Örökbefogadást ösztönzően

A zsúfoltság ellenére azonban nem mindenki fogadhat örökbe kutyát, azonnal kizárják azokat, akik ajándékba szeretnének kisállatot, majd aztán zokszó nélkül kiteszik az utcára őket.

– Találtunk már fajtatiszta kutyust karácsonyi mintás nyakörvvel, szép díszes szalaggal a nyakában egy parkolóban üldögélni, számtalanszor hangsúlyozzuk: „csak akkor fogadjon örökbe valaki, ha választottjára társ­állatként tekint, egy olyan lényként, akinek vannak ­érzelmei, van hűsége.

Azokat, akik csak egy bioriasztót vagy csahológépet szeretnének az udvarra, próbáljuk lebeszélni az örökbefogadásról” – monda Novák-Hajtó Éva.

Megtudtuk azt is: szeretnék az élménynapos kutyusokat az alapítvány logójával ellátott nyakörvekkel, kendőkkel „felöltöztetni”, hogy az emberek felfigyeljenek az élménynapos ebekre az ­utcán.

A figyelemfelhívás azért is fontos, mert az alapítvány munkáját javarészt az állatbarát emberek jóindulatú felajánlásaiból támogatják, és mert minden évben közel 500 kutya kerül be a menhelyre, hozzávetőleg ugyanennyi talál új otthonra, így hát nagy a forgása menhelyen, és elkél a segítség.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában