óvjuk szemünk világát!

2019.10.08. 07:34

Szemnek ártó harsány, villogó színek és fények

A gyorsan változó képernyőképek stresszt jelentenek a szemünknek.

Fotó: Illusztráció

Gyakran hallani, hogy az iskola és a munka után az emberek otthon is kezükbe veszik a tabletet és az okostelefont, majd órákra belefeledkeznek a virtuális valóságba. Mostanában egyre több szó esik arról, hogy ez mennyire ártalmas a szemnek – hívják fel a figyelmet a weborvos.hu-n.

Megnő a rövidlátás kockázata

A túlzásba vitt televíziózás vagy számítógépezés mellett a videójátékok is a szem károsodásához vezethetnek, hisz ugyanúgy órákra a képernyőre tapad az ember. A homályos látás, a szemirritáció, a szemszárazság, alvásproblémák gyakori tünetek, de hosszú távon komolyabb látásproblémák is felléphetnek.

A játékok nagyobb kockázatot jelentenek a felhasználók számára, hisz a harsány, villogó fények és színek, a gyorsan változó képernyőképek még nagyobb stresszt jelentenek a szemünk és az agyunk számára.

A gyermekek esetében a tablettel, számítógéppel töltött időről – vagyis amikor a szem közeli fókuszálásra van kényszerítve – kutatások igazolják, hogy a rövidlátás kockázatának kialakulása is jelentősen megnő.

A képernyőhöz túl közel ülő ember van kitéve leginkább a veszélynek. Fontos ügyelni arra, hogy elég távol legyünk a monitortól, ez általában 2,5–7 métert jelent a képátló méretétől függően.

A szemészek szerint érdemes félóránként pihentetni a szemet és ügyelni arra, hogy ebben az időszakban olyan távolságra nézzünk, ami messzebb van a képernyőnél. Sokszor fokozza a játékélményt, ha teljes sötétség van a szobában, és lekapcsolunk minden fényforrást, de ez nagyon rossz a szemnek.

Mindenképp kell valami pluszfényforrás a helyiségbe.

Ha keveset pislogunk a gép előtt, a könnyfilmréteg elterülése kevésbé optimális. Ha száraznak érezzük a szemünket, használjunk tartósítószer-mentes műkönnyet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában