Akár drogot is keres

2019.11.21. 09:39

Anya hátán vagy a kutyákkal

A kis Zoé számára természetes, hogy ott vannak körülötte a beagle-kölykök.

Udvari csendélet: Zoé és az egyik beagle

Ha lett volna népszerűségi szavazás a közelmúltban a Tiszadobon megrendezett vadászkutyás találkozón, akkor minden bizonnyal a pálmát Bőte Evelin és a férje, Tóth Tamás vitte volna el. Az ember szeme ugyanis óhatatlanul is megakadt a fiatal házaspáron, hiszen nemcsak három beagle kutyát vezettek pórázon, Evelin még a hátára kötött hordozóban a kislányát, az akkor öt hónapos Zoét is vitte.

Akár drogot is keres

Hogyan lehet összeegyeztetni a gyermeknevelést a vadászkutyák tenyésztésével? – vetődött fel mindenkiben a kérdés, amikor meglátták a szimpatikus házaspárt.

– A kutyák iránti szeretetemet még az orosházi családi házból hoztam magammal. Sajnos, tragikus oka volt, hogy a szüleim elkezdtek kutyákkal foglalkozni. A kistestvéremet elvesztettük hat hónapos korában, s a szüleim, hogy eltereljék a figyelmüket a nagy bánatról, beagle kutyákat kezdtek tenyészteni. Az érettségi után elkerültem a Nyíregyházi Főiskolára tanulni, közben megismerkedtem a leendő férjemmel, s a házasságkötés után Dombrádon telepedtünk le, ahol ismét volt lehetőségem a beagle kutyák tenyésztésére – elevenítette fel érdeklődésünkre a kezdeteket Bőte Evelin.

– Próbáltam német vizslát is tartani, eljártam vele hajtóvadászatokra, de aztán terhes lettem, már nem tudtam részt venni a hajtásokon, ugyanakkor a német vizsla nem illett bele az életembe, így maradtam a beagle mellett, amit leginkább vaddisznó és szarvas utánkeresésére használnak a vadászok. Sok család csak kedvtelésből tartja, pedig sokoldalúságát jelzi, hogy szarvasgombát is szoktak kerestetni vele, az egyik, még Orosházán tenyésztett beagle kutyánkból pedig Angliában drogkereső kutya lett.

A család mellett a Sweet Fable (Édes Legenda) kennelben jelenleg 7 kutyáról gondoskodik Evelin. Amikor még terhes volt, 25 hetesen kétszer is vitt kutyát fedeztetni Szerbiába.

– Az ember életében óriási csoda a gyermek, ugyanakkor a kutyákért is felelősséget vállaltam, így igyekszem a kettő között az egyensúlyt megtalálni. Várandósan neveltem fel 3 alom kutyát, Zoéval már csak 1 almot. A beagle-kölykök születésekor még csak 1 hónapos volt, de a férjem mindenben segítségemre volt. Zoé is ott van velem, a hátamról nézelődik, amikor a kutyákkal foglalkozom, amikor etetem őket, vagy a kennelt takarítom. Megszokta már Zoé a kutyákat, s az állatok is őt, gyakran összebújnak. Most úgy megyünk sétálni, hogy toljuk a babakocsit, és vezetünk két kutyakölyköt. A kölykökkel sokat kell foglalkozni, hogy megszokják a mai nyüzsgő világunkat.

Vajon mennyire kötődnek a gazdához a tenyésztett kutyák?

Kapcsolat az új gazdával

– Amikor jó tizenhárom évvel ezelőtt Orosházán először éltem át, hogy elviszik tőlünk a 8 hétig nevelt kutyát, csak sírtam és sírtam, hiszen nagyon a szívemhez nőtt. A szüleimben még az is megfordult, hogy abbahagyják az egészet, nem akarnak fájdalmat okozni nekem. Aztán jöttek a visszajelzések, hogy jó helyekre kerültek a kutyák. Az új gazdákkal én is tartom a kapcsolatot, jó érzés az a tudat, hogy szinte családtagként tekintenek az általam gondozott, nevelt állatra.

Talán néhány év múlva…

Amikor valaki vadászkutyákkal foglalkozik, felvetődik-e benne, hogy egyszer majd ő is vadász lesz?

– Régebben többször is részt vettem hajtóvadászatokon, olykor-olykor még a magaslesre is kiültem, s ezért bizony volt olyan tervem, hogy megszerzem a vadász­engedélyt. Most egyelőre nem foglalkoztat ennek a gondolata, hiszen van bőven tennivalóm, a háztartás vezetése mellett ott van Zoé és a kutyák nevelése, valamint képzésekre is járok, nem is igen jutna időm vadászatra. Talán majd néhány évvel később…

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában