Szívbe markoló élettörténetek

2019.11.19. 10:50

Betegen is boldogok

Mindenkit meghatott a tolószékbe került határőr és a betegen született fiú élettörténete.

Hajdu Henrietta intézményvezető mellett Klenik Sándorné, Penészlek polgármestere és Farkasné Dányi Éva szervező pedagógus

Forrás: Iskola

Vajon hogyan tekintenek a fogyatékkal élőkre a mai fiatalok? Kellőképpen elfogadóak és segítőkészek vagyunk vagy lenne még mit csiszolni a szemléletmódunkon és a viselkedésünkön? Ezekre a kérdésekre adott választ az Encsencs–Penészlek–Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézményében lezajlott Adj egy ötöst! program, amelynek keretében két fogyatékkal élő emberrel ismerkedhettek meg a gyerekek.

Határőrként szolgált

– A személyes találkozások és a szívbe markoló élettörténetek mélyen megérintették a felnövekvő generáció tagjait, sőt minket, felnőtteket is – mesélte a nap végén Hajdu Henrietta intézményvezető. – Zoli bácsiról például megtudtuk: mindössze 25 éves volt, amikor diagnosztizálták nála a betegséget, ami miatt kerekesszékbe került. Előtte határőr volt, még a sapkáját, a bizonyítványait és fotóalbumát is elhozta megmutatni a gyerekeknek.

– Aztán ott van Zsolt, aki már betegen született… Miközben az édesanyja elmesélte nekünk a történteket, csak úgy hullottak a könnyei. A fia megölelte, próbálta nyugtatni az asszonyt, ezt látva mi is teljesen elérzékenyültünk. Sokkoló volt ráébredni arra, hogy a mi mindennapi „hatalmas problémáink” mennyire eltörpülnek az övéikhez viszonyítva!

– Példaértékű, hogy Zoli és Zsolt is milyen pozitívan, boldogan élik az életüket. A diákok játékos feladatokon keresztül tapasztalhatták meg, mennyire nehéz lehet mozgás- vagy látássérültként élni; verseket írtak, rajzokat készítettek a vendégeinknek. A nap végére mindenki átértékelte magában, hogy mennyit jelent, micsoda drága kincs az egészségünk!

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában