Egészség

2019.11.09. 15:30

Megemelni a vitamindózist

Néhány dolog, amit érdemes megtennünk az egészségünkért ősszel.

Forrás: KM

Az őszi hirtelen lehűléssel a megfázásos megbetegedések is gyakoribbá válnak, egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a komolyabb szövődményeket.

– A megfelelő mennyiségű és minőségű vitamin pótlása elkerülhetetlen, ősszel nehezebb, de nem lehetetlen, az alma, a sütőtök és a savanyú káposzta elérhető közelségben van, a családi étkezések alkalmával mindig legyen az asztalon zöldség vagy gyümölcs, ezekben a hónapokban még inkább ezt tanácsoljuk a szülőknek – mondta el Holikné Sajtos Ágnes. A nyíregyházi védőnő kiemelte, a zöldségeket párolva, nem túlfőzve készítsük el. Olyan konyhatechnológiát válasszunk, amellyel a legnagyobb mennyiségben megőrizhetjük a hasznosítható vitaminokat. Az étkezés mellé vitaminok is szükségesek.

Zölségek, gyümölcsök minden mennyiségben és nyersen is! | Fotó: KM

– Hároméves korig a D-vitamint rendszeresen adni kell a gyerekeknek, általában a kicsik cseppekben veszik be, a nagyobbak is szedhetik, miután már kevesebb a napfény, kiegészítve C-vitaminnal, amit rágótabletta, tabletta formájában vehetnek meg a patikákban. Nagyon jók a multivitaminok, komplex összetevőikről a készítmények dobozán elérhető információ van, a mennyiségeket is e szerint kell követni.

– A hidegben nemsokára felütik a fejüket a különböző vírusok, a bakteriális fertőzések, ezért fontos a rendszeres és alapos kézmosás. Nagyobb közösségben, de az iskolákban is ajánlani szoktuk a tubusos kézfertőtlenítőket, amivel pillanatok alatt át lehet kenni a tenyeret, kézfejet, még ­nagyobb védelmet biztosítva a kórokozókkal szemben.

Nem kell antibiotikum

A rendszeres, friss levegőn töltött idő edzi a szervezetet, és immunerősítő a pihentető alvás is. A nyíregyházi pedagógusoktól azt halljuk, hogy sok gyerek indul el náthásan, hőemelkedéssel óvodába, iskolába. Ez helytelen gyakorlat és nagy probléma az óvodai-iskolai közösségekben, ugyanis ha legalább 1-2 napig otthon maradnának a gyerekekkel, kipihennék magukat, és megelőznék a súlyosabb fertőzéseket – tette hozzá a védőnő. A vírusok nem válogatnak, és minden igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy megfázik, náthás vagy influenzás lesz a gyerek.

A szülő ne lepődjön meg, ha az orvos nem ír fel gyógyszert, közismert, hogy a vírusok okozta betegségekre nem való az antibiotikum. Ilyenkor ágynyugalom, meleg tea, nagy dózisban C-vitamin a gyógyír. A nagyobbakat influenza elleni vakcinával is lehet védeni, de erről minden esetben konzultálni kell a házi gyermekorvossal. Általában akiknek valamilyen alapbetegségük van, beoltják őket, hiszen az a legbiztosabb védelem.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában