Újraélesztés

2019.11.21. 11:57

Mindenki lehet életmentő

Váljon közkinccsé az újraélesztés tudása!

Gulyás Dóra, a Reanimációs Stúdió vezetője és Cseh Gabriella örömmel bemutatta a szakszerű életmentés lépéseit

„Köszönöm Uram, hogy megtanulhattam az újraélesztést. Kérlek, adj bátorságot, hogy soha el ne riadjak, amikor alkalmaznom kell azt, adj bölcsességet, hogy mindig a legjobb megoldást válasszam, adj hitet és kitartást, hogy bízzam a sikerben, adj körültekintést, hogy közben kárt ne tegyek másban és magamban, adj erőt, hogy végre tudjam hajtani a feladatot…” Dr. Oszvald Péter főorvos Az újraélesztő imája című írásából valók ezek a sokatmondó sorok, amelyek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak (SZSZBMK) és Egyetemi Oktatókórház onkológiai tömbje 3. emeleti oktatótermének falán olvashatóak. Itt mutatta be kérésünkre szerdán Gulyás Dóra szakoktató, ­BLS-instruktor, a Reanimációs Stúdió vezetője és Cseh Gabriella, hogyan kell szakszerűen végrehajtani újraélesztésnél a nyomáskompressziót és a levegő­befúvást.

Bárkinek, bármikor

Ezután átsétáltunk a szomszédos konferenciaterembe, ahol perceken belül kezdetét vette a Reanimációs Stúdió alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett tudományos ülés. Az ünnepi-szakmai programon dr. Czeglédi Gábor humánpolitikai igazgatótól megtudtuk: a kötelező, illetve szabadon választható intézményi képzések között kiemelt helyet foglalnak el a reanimációs (újraélesztési) és elsősegélynyújtó oktatások.

Dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes emlékeztetett: a több mint 120 éve működő kórház az idők során megyei szintű, nagy ellátórendszerré nőtte ki magát, az elmúlt 20 évet pedig rohamléptékű fejlődés (építkezés, eszközparkbővülés, integráció) és innovációk sora jellemezte. A betegellátás mellett a dolgozók folyamatos és megfelelő képzésére és továbbképzésére is gondot fordít a kórházvezetés, ékes példája ennek a 20 éve eredményesen működő Reanimációs Stúdió munkássága is. – Életeket menthet az, aki a kellő tudás birtokában képes segíteni az embertársán, ha a helyzet megkívánja, újraélesztési ismeretekre tehát nemcsak a szakmabelieknek, hanem bárkinek, bármikor, bárhol szüksége lehet! – mutatott rá az orvosigazgató.

– A Reanimációs Stúdió kórházi dolgozókat és laikusokat egyaránt felkészít arra, hogy megfelelően cselekedjenek, amikor sürgős beavatkozásra, újraélesztésre van szükség. Létrehoztunk egy kórházon belül működő, gyorsreagálású életmentő csapatot, amely számtalanszor bizonyított már. Előfordult például, hogy egy beteg szakrendelésre várt a szemészeten, egyszer csak rosszul lett, eszméletét vesztve zuhant a földre. Miközben a „helyi erők” megkezdték az újraélesztést, telefonon riasztottak minket, végül közös erővel, szakszerű csapatmunkával sikerült megmentenünk a beteg életét – mesélte lapunknak dr. Guti Elek, a Sürgősségi Betegellátó Centrum főorvosa.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában