Betegszállítás

2019.11.28. 18:00

Stabil állapotú betegek szállíthatók egy autóban

A betegszállítás az egészségbiztosítás keretében nyújtott ellátás, amelyet az orvosoknak utalványon kell megrendelni a beteg számára.

Forrás: KM-archív

Elsősorban azoknak biztosítják, akik az egészségügyi ellátást másként nem tudnák elérni. A szabályok szerint, olyan esetek utaznak betegszállítóval, akik állapota mentőápolói felügyeletet nem igényel. Időről időre felmerül a kérdés, kik jogosultak betegszállításra, valamint milyen állapotú betegeket lehet együtt utaztatni ebben az ellátási formában.

Ez utóbbival kapcsolatban egy olvasónk osztotta meg tapasztalatát a napokban, amikor is szokásos dialíziskezelését vette fel a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, s a hazafelé tartó úton egy, a nagykállói pszichiátriai szakkórházba beutalt beteg, minden előzmény nélkül hirtelen dühös lett, zaklatni kezdte az autóban utazókat. A feldúlt beteget lecsillapították, s végül elkülönítve szállították tovább.

A megyei kórház megerősítette, hogy egy előre nem jelezhető, egyedi esetről volt szó, amihez hasonló nagyon ritkán fordul elő, közleményükben azt írták: „A betegszállítás során a kezelőorvos dönti el a szállítás formáját, az a beteg, aki veszélyeztető magatartást tanúsít, nem küldik más betegekkel az ellátást biztosító helyre. Ebben az esetben azonban nem volt erre utaló jel. A betegszállítás szabályai és a pszichiátriai betegek ellátásánál alkalmazott speciális teendőket az Egészségügyi törvény, az 1997. évi CLIV. törvény és az 5/2006 (II.7.) EüM rendelet szabályozza. Az orvos, aki a szállítást elrendelte a rendelkezésére álló adatok alapján tette meg a szállításra vonatkozó megrendelést”.

A kórház sajtóosztálya hozzáfűzte, az érintett állapotáról információkat nem áll módjukban közölni, tiszteletben tartva a betegjogokat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában