Lónya

2019.11.09. 11:30

Szebbnél szebb trófeák várták a vendégeket

A lónyai vadászháznál megrendezett mustrán 251 trófeát láthattak az érdeklődők.

Forrás: M. Magyar László

A már hagyománynak számító gímbika- és dámbikatrófeák mustráját a napokban rendezte meg Lónyán a Nyírerdő Zrt. vadászházánál a Felső-Tisza Vidéki Vadgazdák Szövetsége.

A kiállítás főszervezőjeként Kiss B. Zoltán, a Felső-Tisza Vidéki Vadgazdák Szövetsége elnöke köszöntötte a résztvevőket.

– Aki siet, aki mohón vadászik, nem ér rá boldog lenni, nem tud a vadászsikereknek örülni, nem látja meg a természet és a vadászat szépségét. A vadászat a férfiasság, az erő szimbóluma, de azt sohasem szabad elfelejteni, hogy a természetnek törvényei vannak. Ettől a törvénytől el lehet térni, de a jövőnk érdekében nem érdemes. A vadászat egyeseknek szakma, másoknak hobbi, azonban összeköti ezeket az embereket a természet szeretete, s bármelyik oldalon is álljanak, számukra a vadgazdálkodás az elsődleges szempont, s tesznek is érte – mondta a szövetség vezetője.

A 2019-es vadászati évet Hevesi István tájegységi fővadász értékelte. A résztvevők megtudhatták, hogy a vadászház mellett összesen 251 trófeát láthatnak az érdeklődők: 169 gímtrófeát, 78 dámtrófeát és 4 muflont. A kiállított gímtrófeák közül a legnagyobb súlyú 10,87 kilogramm volt, az értékeléskor 222,22 pontot kapott, a bikát a Bockereki Vadásztársaság területén ejtették el. A dámtrófeák közül kettőt emelt ki a tájegységi fővadász: az 5,58 kilogramm súlyú trófea bikáját a Nyírlugosi Vadásztársaság területén, az 5,56 kilogramm súlyú agancs bikáját a Bockereki Vadásztársaság területén hozták terítékre. Összegzésként azt emelte ki a szakember, hogy hagyni kell a bikákat megöregedni, s akkor szépek lesznek a trófeák.

Éjjellátó eszközök

A térség gímszarvas-gazdálkodásáról dr. Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója mondta el gondolatait. Felidézte a 2011-es évet, akkor szintén a lónyai vadászház adott otthont a szövetség első trófeamustrájának. Szólt a gímgazdálkodási kódexről is, amit nem mindenki írt alá.

– Felháborító, hogy egyesek éjjellátó eszközöket használnak a vadászatok alkalmával. A vadász ezeknek a használatával vét az etika és vét a szabályok ellen is. Közösen tegyünk érte, hogy példaértékű legyen a gímgazdálkodás – tette hozzá a vezérigazgató.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő is köszöntötte a vendégeket, majd a kiállítást Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára nyitotta meg. Kiemelte, hogy ebben az országrészben a sok-sok munka ellenére van idő beszélgetésre, a vadászat lényegének megélésére.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában