Szelkó-tó

2019.12.02. 13:13

A hamvas küllő volt a nyíregyházi gyűrűzőtábor sztárja

Az E-misszió Egyesület munkatársai november végén ismét madárgyűrűző tábort szerveztek a nyíregyházi Szelkó-tó mellett.

Fotó: HP

 

Újonnan gyűrűzött madarak száma: 186. Régebbi visszafogások: 13. Fajok száma: 18 gyűrűzött faj (+1 fácán és +1 énekes rigó). Fajok (zárójelben az újonnan gyűrűzött példányok száma): kék cinege (57), széncinege (52), fekete rigó (21), vörösbegy (9), őszapó (8), hegyi fakusz (7), ökörszem (7), mezei veréb (6), süvöltő (3), szajkó (3), fenyőrigó (3), erdei pinty (3), meggyvágó (2), zöldike (1), fenyőpinty (1), szőlőrigó (1), sárgafejű királyka (1), hamvas küllő (1)

Az öt nap alatt húsz madárfaj kétszáz példánya akadt a természetvédők hálójába.

- Változatos volt a fogás. Érdekes a korábbi évekhez képest a fekete rigók lényegesen alacsonyabb száma. Tavaly sajnáltuk, hogy egy süvöltőt sem fogtunk; az idén viszont nem csupán friss fogásunk volt belőlük, hanem egy 2016-ban ugyanitt gyűrűzött példány is a hálóba került, tehát egy régi visszajáró. A legérdekesebb és legkülönlegesebb fogás egyértelműen a hamvas küllő volt. Ez a hegy-dombvidéki madár nagyon ritkán kerül kézre az Alföldön. A Szelkó-tavi gyűrűzések hosszú története során most először került a hálóba – tájékoztatott dr. Szigetvári Csaba.

- A látogatókat, érdeklődőket, segítőket nem számoltuk, de szép számmal voltak fiatalok, idősek, valamint egy középiskolás és ez egyetemista csoport is eljött – tette hozzá az E-misszió Egyesület elnöke.

Fotók: Hoványi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában