Szilveszter

2019.12.30. 17:30

Aki okosan és ésszel lő, baj nélkül szórakozhat

A nem legálisan vásárolt termékek súlyos balesetet okozhatnak.

A hatóságok azt javasolják, hogy mindenki legális forrásból szerezze be a szilveszteri pirotechnikai eszközöket, mert a kapualjakban, csomagtartókból,

piacokon árult termékek akár sérültek is lehetnek, így súlyos baleseteket okozhatnak. Hármas kategóriájú termékeket csak december 28–31-e között

lehet venni, felhasználni pedig kizárólag december 31-e 18 órától január 1-je 6 óráig lehet ezeket. Az év más időszakában a birtoklásuk nem legális,

a fel nem használt eszközöket január 1-je után 5 napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak.

Körképünkben annak jártunk utána, milyen a kínálat, milyen tűzijátékokat vehetnek azok, akik hangosan szeretnék búcsúztatni az évet.

Az év utolsó nagy durranása

Vasárnap dél körül látogattuk meg Vincze Miklós Búza téren lévő üzletét, a bolt előtt finoman szólva sem kígyózott a sor. A nyíregyházi üzletvezető elmondta: az idén, már ami a különböző tűzijátékokat illeti, elég gyér az érdeklődés.

Ha rendeltetésszerűen használják a tűzijátékokat, senkit sem érhet baj | Illusztráció: Pusztai Sándor

– Ennek bizonyára az az oka, hogy a szilvesztert szinte közvetlenül megelőzi a hétvége, éppen ezért, a szombat délelőttöt leszámítva, minden környékbeli üzlet és bolt be van zárva, így kevesebben járnak errefelé – mondta lapunknak Vincze Miklós, aki szerint a legnépszerűbb termékek azok a telepek, melyeket „kettőt fizet, hármat vihet” akcióban árul.

Az üzlettulajdonostól megtudtuk azt is: természetesen minden termékhez tartozik magyar nyelvű leírás, enélkül nem is lehetne ezeket eladni.

– Sokan szeretik a római gyertya fantázianevű tűzijátékot, ezt érdemes valamihez rögzíteni, mondjuk egy karóhoz vagy a kerítés egyik lécéhez, és úgy fellőni őket, nem pedig kézből.

– De összességében nyugodtan kijelenthetem, ha ezeket a tűzijátékokat – legyen szó egy egyszerűbbről vagy egy komolyabb telepről – rendeltetésszerűen használják, nem történhet semmi baj – fogalmazott lapunknak Vincze Miklós, majd kisvártatva vendégek toppantak be a Búza téri üzletébe.

Iowa és Pearl Harbor

Fekete Miklós és két fiú­gyermeke, Attila és Levente, mi mást szerettek volna vásárolni, mint tűzijátékot. A nyíregyházi apukának gyorsan sikerült megszabadulnia tízezer forinttól, ellenben hazavihetett négy tűzijátéktelepet, melyek az Air Bomb Big, a Zero, az Iowa és a Pearl Harbor névre hallgatnak.

– Nem tervezünk nagy mulatságot szilveszterkor, mivel a fiúk még viszonylag kicsik, így otthon maradunk. A srácok szerették volna, ha egy kis durrogtatással megfűszerezzük az esztendő utolsó estéjét, s lám, sikerült rábeszélniük – mondta lapunknak az Ószőlő utcán élő Fekete Miklós, aki nyomban leszögezte: természetesen a tűzijátékokat együtt fogja a srácaival fellőni, szó sincs arról, hogy gyerekek szülői felügyelet nélkül durrogtatnának.

– Én csak olyan egyszerűbb tűzijátékokat árulok, mint a római gyertya. Telepem is csak egyfajta van, mégpedig a tízdarabos Big Bang, amiből egy darab tíz töltetet képes kilőni. Nagyon gyenge az érdeklődés, nem tudom, hogy ez minek köszönhető. Talán ennek a csípős szélnek? Tegnap sem volt szinte senki, most is csak lézengenek itt a Kossuth téren – panaszkodott vasárnap kora délután lapunknak Kóka Mihály, aki közel harminc esztendeje árul a nyíregyházi Kossuth téren, s aki az idén a gyorsétterem közvetlen szomszédságában vert tábort.

Inkább a különféle szilveszteri kellékek kelendőbbek, így a dudák és a tréfás maszkok

– közölte Kóka Mihály.

Zsebbe kell nyúlni

Kovács Miklós vállalkozása, a Kopyro Kft. Nyíregyházán öt helyszínen is árul tűzijátékokat. Mint azt a cégvezetőtől megtudtuk, az idei tűzijátékszezon egyelőre csendesebb a tavalyinál.

A Szegfű utcai konténer falán sikerült a teljes kínálatról is tájékozódnunk. Eszerint az olcsóbb, egyszerűbb pirotechnikai eszközök már néhány száz forintért megvásárolhatóak, de például azért a telepért, ami hetven másodperc alatt nyolcvanhárom töltet kilövésére képes, igen mélyen zsebbe kell nyúlnunk, a Fire Step elnevezésű termék ugyanis 33 ezer forintba kerül.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában