Nyíregyháza

2019.12.12. 09:00

Madárkarácsony a Sóstói-erdőben

Az E-misszió Egyesület várja mindazokat, akik a karácsonyi készülődésbe bevonnák a Sóstói-erdő madarait is.

Fotó: HOVANYI PETER

A madárkarácsony alkalmával a résztvevők megismerhetik a téli madáretetés alapvető tudnivalóit, az etető leggyakoribb vendégeivel pedig közvetlen közelről találkozhatnak. Az ünnepi alkalomra marhafaggyúból és különféle magokból készülő, fantáziadús formákba öntött madárkalács készül, amely nem csupán a télen gyakran éhező kismadarakat segíti, de a kert dísze is lehet a karácsonyi időszakban. A program része a madárgyűrűzés is, ahol ornitológus szakember segítségével testközelbe kerülhetünk az etetőre járó madarakkal.

Az itt telelő kis énekesmadarak esetében a legjobb karácsonyi ajándék a megfelelő, szakszerűen kínált eleség, de az etetést már az első hideg téli napokon érdemes elkezdeni, és a tavasz érkezéséig folytatni. A téli madáretetés biztonságot jelent a hideg és táplálékban szegény időszak átvészeléséhez.

Az E-misszió Egyesület várja a természet barátait közös akciójára, amelynek során megismerhetjük, hogyan és mivel lehet télen etetni a madarakat. A szokásos és jól ismert eleségek mellett olajos magvakból, aszalványokból, zsiradékból, kreatív ötletekkel nemcsak tápláló, de szép madárkalács is készíthető.

Immár évek óta minden télen mázsányi napraforgómagot fogyasztanak el az egyesület erdei tornapályán álló etetőjéből az arra járó madarak – főleg széncinegék, kék cinegék, barátcinegék, csuszkák, harkályok, fekete rigók, szajkók, zöldikék, meggyvágók.

A közös madárkalács-készítés és madárgyűrűzés helyszíne és ideje: erdei tornapálya, december 14-én, szombaton 9.30-tól 13 óráig.

- A programon ornitológus szakember segítségével a kismadarak egy részét befogjuk, és jelölőgyűrűt helyezünk el a lábukon. Ezáltal hosszú távon nyomon tudjuk kísérni a sorsukat, de alkalom nyílik arra is, hogy az érdeklődők közvetlen közelről megtekinthessék az etető látogatóit – említette dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület programvezetője.

Fotók: Hoványi Péter

A madárkalács-készítéshez alapvető anyagokat az egyesület biztosítja, de hogy finomabb, tartalmasabb, változatosabb és szebb legyen a madárcsemege, aki tud, hozzon magával faggyút, hájat, nyers olajos (napraforgó, dió) és apró szemes (köles, lenmag, mák) magokat, aszalt gyümölcsöket (mazsola), süteményformát, fenyőtobozt, kiszárított narancshéjat.

További információk az akcióról a [email protected] e-mail-címen, Szigetvári Csabánál a 20/512-3311-es telefonszámon és a www.facebook.com/sostoierdo oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában