Szenvedélybetegség

2019.12.29. 15:32

Sajnos, csak kevesen merik belátni a gyengeségüket

A szenvedélybetegség a társadalom perifériájára, majd halálba sodorja a függőket. Hacsak nem térnek időben észhez...

Miként a probléma, úgy az összefogás sem ismer határokat: dr. Puskás Csaba vezetésével egy 10 fős, Szatmárnémetiből érkezett delegáció is részt vett a nyíregyházi programon

Programokban és eredményekben gazdag esztendőt zárt az Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, illetve annak nyíregyházi „bástyája”. Drahos Ferenc, a szenvedélybetegeket felkaroló megyei egyesület elnöke a Városmajori Művelődési Házban megtartott évzáró ünnepségen hangsúlyozta: a függőség (alkohol, drog, szerencsejáték stb.) a rendezett családi környezetből és kiegyensúlyozott anyagi helyzetből szegénységbe és hajléktalanságba sodorja az embereket, onnan pedig idejekorán a temetőbe, hacsak nem térnek időben észhez.

Cselekedjünk helyesen!

– Nem azt kell szégyellni, ha valaki orvosi segítséggel vagy a klubtagok támogatásával talpra áll, hanem azt, ha mindennap olyan részeg, hogy négykézláb sem tud hazatántorogni a kocsmából, veri a családját, és elissza mindenét! A probléma sokakat érint határon innen és túl, fiatalokat és idősebbeket, férfiakat és nőket egyaránt, ám csak kevesen mernek szembenézni, mi több, szembeszállni a gyengeségükkel. Hazánk, megyénk minden településén szükség lenne egy-egy aktív alkoholellenes klubközösségre, amely hétről hétre megerősíti absztinenciájukban azokat, akik már letették a poharat, és – egyfajta önkéntes misszióként – erre buzdít másokat is, hiszen látjuk, tapasztaljuk, milyen károkat, pusztítást okoz a függőség.

– Számos gyermeket sikerült megmentenünk az állami gondozásba vételtől, családok sokaságát mentettük meg a széthullástól azzal, hogy segítettünk a szülő(k)nek megálljt parancsolni az italozásnak, a szerencsejátéknak, a bódítószereknek – mesélte büszkén az egyesület vezetője, majd hozzátette: jövőre is szeretettel fogadják a segítségre szorulókat heti foglalkozásaikon, keddenként 17–19 óra között a Városmajori Művelődési Házban.

Fehér János orosi lelkipásztor bibliai gondolatokon keresztül világított rá az Istennek tetsző életmód, az erős hit, a helyes cselekedetek fontosságára.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában