Y és Z generáció

2020.01.22. 07:00

Az élet nem egy applikáció

Az online tér és a közösségi média óriási változásokat idéztek elő az érzelmek sokszínűségében és megélésében.

Online boldogságparádé és mindennapos offline szorongások. Szelfik milliói, ahol a gyönyörű helyek puszta hátterekké laposodnak. Ez az új világunk, az információs kor. Megszoktuk és olykor talán még azt is hisszük, hogy értjük a működését. Zsebünkben az okostelefon, mindig elérhetőek vagyunk, de az X vagy baby boomer generáció tagjaiként csak használjuk őket, nem általuk élünk.

Az Y és Z generáció tagjairól pedig hajlamosak vagyunk azt gondolni, nekik már sokkal könnyebb minden. De ez nincs így. Valójában sokkal nehezebb elindulniuk az életben és olyan párkapcsolatot kialakítaniuk, amelyben jól érzik magukat. Rengeteg ijesztő érzelem él bennük, és sokat rejtve tartanak. A bizonytalanság és az ebből eredő bizalmatlanság állandó lételemükké váltak.

Kemény akadálypálya

Az online tér és a közösségi média óriási változásokat idéztek elő az érzelmek sokszínűségében és megélésében, valamint a különféle kognitív folyamatokban. Elveszett a felhőtlen gyerekkor és fiatalkor, mindez nem pótolható a pillanatok online megosztásának múló örömével.

Nem virágos rét, hanem kemény akadálypálya ez.

Ha segíteni akarunk, akkor meg kell érteni mindazt, amivel a digitális generációk szembenéznek – ami nem feltétlenül az, amit mi képzelünk. Ebben nyújt segítséget Tari Annamária pszichoanalitikus, akivel február 14-én 17 órától találkozhat a kisvárdai közönség a Várszínház és Művészetek Háza színháztermében.

Megdöbbentő számok

A szakember megdöbbentő adatokkal szolgál Érzelmek az információs korban – párkapcsolattól a gyereknevelésig című előadásában: kiderül, hogy a 4,4 milliárd internet- és 3,5 milliárd közösségimédia-felhasználó átlagosan mennyi időt tölt naponta a legnépszerűbb felületeken, a harmincas korosztály élete folyamán hány szelfit készít és oszt meg, és az is, mennyi üzenet zúdul át minden egyes nap például a Facebook Messengeren.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában