Nyíregyháza

2020.01.08. 20:00

Az új év teli van nagy tervekkel

Csak azt az elhatározást tudjuk tartani, ami nem jár túl nagy lemondással.

Mintha bezárnánk egy ajtót, és egy újat nyitnánk ki… Valami hasonló érzéssel lépünk át egy új évbe, s az új fejezet általában sok-sok fogadalommal kezdődik. Nem is baj, hiszen az új év magában rejti egy „új élet” lehetőségét, ezért a fogadkozások nagy része nem merül ki annyiban, hogy életmódot váltunk.

Rengetegen határozzák el, hogy változtatni szeretnének élethelyzetükön, körülményeiken, kapcsolataikon. Igenis szeretnének többet törődni magukkal, több időt tölteni a családdal, kevesebbet stresszelni. Életük megannyi területén foglalkoztatja az embereket a változás, amelyben levethetik rossz szokásaikat is, a kérdés, hogy be tudják-e tartani az ígéreteket, lesz-e a szavaknak életvezetési hatásuk, vagy csak önámítás marad.

Tullner Gabriella pszichológussal az elhatározás, a célkitűzés és a tervszerű cselekvés lélektani hátteréről beszélgettünk.

Tervezés lépésről lépésre

– Az újévi fogadalmak általában nagy tervek (leszokom a dohányzásról, leadom a felesleges kilókat, rendezem problémáim a párommal), olyanok, amihez idő és kitartás kell, ezért apró lépésekben közelítsünk feléjük, mert különben nem fog menni. Három napig bírjuk minimális étellel, szénhidrát nélkül, a negyedik napon jó eséllyel elkezdünk engedményeket adni magunknak, mivel a hirtelen jött, drasztikus változásra rosszul reagál a test és a psziché, ez a buktatója a nagy fogyókúrarecepteknek.

A legfontosabb lecke, hogy bármin változtatni akarunk, az csakis tudatos tervezéssel vihető sikerre.

– Meg kell fogalmazni a célokat és a célhoz vezető út pontos lépéséit, mindennap csak egy kis, alig észrevehető dolgon változtassunk, hiszen a változáshoz nem elég, hogy van akaraterőm, jókora adag kitartás is kell a megvalósításhoz – adott tanácsot a szakpszichológus, hogyan ne dőljön idejekorán dugába a nagy újévi elhatározás. Majd azt emelte ki, hogy fontos a külső tényezőket is figyelembe venni: környezetünket, időbeosztásunkat, elfoglaltságainkat.

Több sport, kevesebb stressz és több idő a családra | Fotó: KM

– Az emberek nagyon erősek, és ez mindenkire igaz a maga módján. Gondoljunk csak bele, hány nehéz helyzetet oldottunk már meg életünk során, hány nehéz érzéssel küzdöttünk meg, és kibírtuk…

Segítők a cél előtt

A célok félrerakásánál az esetek többségében nem az elhatározás vagy az akaraterő gyengesége a probléma, hanem hogy nem jól építettük fel a tervünk, hogy egyszerre akartunk drasztikus változásokat behozni az életünkbe, s ez kivitelezhetetlen hosszú távon. Sőt, amikor feladjuk az egyébként megvalósíthatatlan, teljesíthetetlen célt, még saját önbizalmunkat is aláássuk a kudarc miatt.

Ha például az alkati adottságainkkal ellentétes testkép a vágyunk, értelmetlen diétákba kezdünk, s ha nem jön a siker, még ingerültebbek leszünk. Életmódváltásnál érdemes szakember segítségét kérni (dietetikus, edző), mert egy régóta húzódó „ügyet” csettintésre nem lehet megoldani. Igaz ez kapcsolatainkra is.

Sokan jönnek hozzánk januárban azzal a kéréssel, hogy segítsünk nekik, mert el akarnak válni.

Aztán számtalanszor eljutnak odáig, hogy nem biztos, hogy ez a jó döntés, lehet egyéb változtatásokra van szükség a házasságukban… Mások szeretnének több időt fordítani magukra, kikapcsolódni, olvasni, sportolni, nem egy esetben kiderül, hogy a káros szokásaik (alkohol, cigaretta) forrása a stressz és az „énidő” hiánya.

Tullner Gabriella szerint fontos, hogy átgondolt döntéseket, fogadalmakat tegyünk az év elején, amelyek valós pozitív változásokat hozhatnak életünkbe, nem járnak feszültséggel, nagy lemondásokkal, amikhez tudjuk magunkat tartani. A komoly döntéseket, mint munkahelyváltás, válás, költözés, alaposan gondoljuk át. A fogadalmainkban elért eredményeket pedig vessük papírra, és pipáljuk ki, amit elérünk céljainkból, így megerősítjük magunkban: „No, ez sikerült! Túl vagyunk rajta”, s akaraterőnk erősödni fog. Minden változás nehéz, de csak az elején, amíg nem válik megszokottá – zárta gondolatait a pszichológus.

KO

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában