Zöld Kerék Alapítvány

2020.01.05. 21:20

Fátyolos álomtúra a Bükkben

A Bélapátfalva és Szilvásvárad közötti vidék megannyi természeti és épített csodát tartogat.

Könnyed túra, csodás tájak, jó hangulat – mi kell még?

A Zöld Kerék Alapítvány idei első szervezett gyalogtúráján a Bélapátfalva és Szilvásvárad közötti csodálatos vidéket barangolhatják be mindazok, akik az ünnepek után úgy érzik, ideje ismét bakancsot húzni.

A tizenkét kilométeres túra időpontja január 25-e, szombat. A csoport Nyíregyházáról, az Egyház utcai nagy parkolóból 7 órakor indul busszal.

Tengerszem, barlang, vízesés

– Magyarország egyetlen épen maradt, román stílusú ciszterci apátsági templomától gyalog folytatjuk utunkat. Elhaladunk a Bükk legjellegzetesebb hegycsúcsa, a Bél-kő sziklái alatt, útba ejtjük a II. világháborús katonasírok emlékhelyét, hogy elhaladva a Mária-bánya mellett megérkezzünk a Szalajka-völgybe – ismertette az útvonalat Tokár Róbert. Az alapítvány programszervezője kifejtette: Szilvásváradon egyik látványosság a másikat követi. Ott a csodás, smaragdszínű tengerszem, a Szalajka-forrás és az Istállós-kői barlang.

– Ha továbbmegyünk – és miért ne tennénk –, a Gloriett-tisztáson át elérünk a 17 méter magas Fátyol-vízeséshez, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége. Vezetett túránk itt véget ér, 17 óráig kötetlenül lehet majd megtenni a hátralévő, körülbelül három kilométeres útszakaszt a lipicai-lovasközpont bejáratáig.

– A látnivalóban bővelkedő útszakasz lehetőséget ad majd az Erdészeti Múzeum, a Szabadtéri Erdei Múzeum, a Kárpátok őre emlékmű, valamint vadbemutató megtekintésére is. Elhaladva a Szikla-forrás és a pisztrángtenyésztő mellett, lassan le­érünk a bazársorra, ahol már jól fog esni a forralt bor vagy a meleg tea. Várhatóan este nyolc órakor érkezünk vissza Nyíregyházára – tette hozzá Tokár Róbert.

A túrára január 17-éig lehet jelentkezni a [email protected] e-mail-címen.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában