2020.01.18. 16:24
Immunrendszert erősítő téli vitaminbombák
A lencse és a sertéshús párosa a téli időszak nagy favoritja, hiszen a remek fehérje-zsír arány segít abban, hogy ne csontosodjunk le a hidegben.
Mivel az immunrendszer megerősítése az egyik legfontosabb téli feladat, érdemes úgy összeállítani a menüsort, hogy mindig legyen benne valami vitaminbomba. Erre a káposzta és a cékla is tökéletes. Bár egyre kevesebb háztartásban savanyítanak káposztát, a C-vitamin-forrást a szupermarketeken keresztül a piacokon át számos helyen beszerezhetjük.
Dunszt alatt
A cékla, mint általában a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, téli retek), nagy érték a hideg hónapokban. Ezeket a zöldségféléket nagyanyáink hagyományosan vermekben, pincékben tárolták, de a hűtő vagy a hideg spájz is megfelelő a számukra egy darabig.
A szláv népeknél – főképp lengyeleknél, ukránoknál, oroszoknál – nemzeti ételnek számít a borscs, ami húsléalapú savanyú céklaleves. Nálunk a céklával leginkább savanyúságként, dunszt alá rejtve találkozhatunk.
Zab és lencse
Mivel fontos a szénhidrát a téli táplálkozásban, szinte minden gabona- és tésztaféle felkerülhet az étlapra. A zab az egyik legkiválóbb alapanyag, amit minden évszakban érdemes fogyasztani. Tápanyag-összetétele kiegyensúlyozott: a szénhidrát- mellett a rosttartalma is kiemelkedő, más gabonáknál jóval több növényi zsiradékot és fehérjét tartalmaz.
A lencse és a sertéshús párosa is kifejezetten a téli időszak nagy favoritja, hiszen a remek fehérje-zsír arány segít abban, hogy ne csontosodjunk le a nagy hidegben.
A zsírban sült tészták, mint amilyen például a fánk vagy a lángos, szintén jól bevált energiaforrások, ám ezek esetében érdemes a kalóriákra is odafigyelni.
ÉKN