Több ételt rendeltünk, mint korábban

2020.01.25. 16:26

Karácsonyi trónkövetelők

Egyre több ételt rendelünk karácsonykor és szilveszterkor is.

Az év végi ünnepek alatt december 26-án és december 31-én rendelnek a legtöbben

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: JackF

Letaszítja a trónról az olasz és az amerikai konyha a jól megszokott halászlé-töltött káposzta párost a magyarok karácsonyi menüjében, legalábbis, ha rendelésről van szó – derült ki a NetPincér ünnepi statisztikáiból. Budapesten és vidéken december 26-án és szilveszter estéjén rendelnek a legtöbben az ünnepek alatt, a három legnépszerűbb étel a hawaii pizza, a hamburger és a rántott csirke. A gyakoriságot illetően vidéken Baranya megye, a fővárosban a XIII. kerület vezeti a listát, és az italválasztás is népszerű: Jász-Nagykun-Szolnok megyében fogy a legtöbb whisky az ünnepek alatt, sörben Budapest viszi a prímet.

Izzottak a virtuális vonalak

Látványosan több ételt rendelünk az elmúlt évekhez képest karácsonykor és szilveszterkor. A NetPincér elmúlt évek rendelései alapján készült statisztikái szerint a magyarok a karácsonyi hajrára saját főztjükkel készülnek, de december 26-ára már inkább rendelnek, hogy legyen mit majszolni a Reszkessetek betörők alatt.

Hasonló a helyzet szilveszterkor is: január 31-én 13 óra környékére már házhoz jön az esti bulira való, majd újév első napján délután ismét tetőznek a virtuális vonalak. Az ünnepi rendelések számában Pest megye vezet, de nem elhanyagolható Baranya megye sem. A magyarok átlagosan 2 személyre rendelnek, de ünnepekkor megugrik a nagyobb összejövetelekre szánt rendelések száma is.

A feltörekvő szusi

Az olasz és az amerikai konyha bárhol és bármikor jöhet, de nem hiányozhatnak a magyaros ízek sem, újdonságként pedig feltörekvőben van a szusi, amelyet az ünnepek elteltével is szívesen fogyasztunk. Azonban ameddig az óév kitart, addig a pizza, a hamburger és a rántott csirke a nyerő.

A pizza műfajában egy valamirevaló adag legalább 30 centiméteres, és a hawaii sosem mehet ki a divatból. Ha hamburger, akkor leginkább a dupla, baconnel és sajttal, húsok közül pedig a csirke bármilyen formájában boldoggá teszi a magyarokat. December 25-én és szilveszterkor megugranak az italrendelési számok – Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legerősebb a whiskyfogyasztás, sörben Budapest viszi a prímet.

Az elmúlt években egy karácsonyi vásárláskor átlagosan 4 ezer forintot, egy szilveszteri rendelés alkalmával pedig 3700 forintot fizettünk, az eddigi legnagyobb összegű karácsonyi rendelés 53 160 forint, a legnagyobb szilveszteri pedig 139 680 forint volt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában