Nyírbátor

2020.01.19. 20:00

Munka után örömünnep

Ötödször rendezte meg a hagyományos népi disznótort a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend.

A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend hitvallása, hogy a nemzetnek őriznie kell a hagyományait, mert azok a közösség építőkövének számítanak. Így van ez a gasztronómiai hagyományokkal is, amelyek évszázados szokásokat örökítenek meg, tájegységenként nagyon eltérőek, így a Kárpát-medence sokszínűségét is bizonyítják.

Helyi ízek

Minden évszaknak megvannak a népi hagyományai a gasztronómiában is, a tél közeledtével András-naptól a farsang végéig a legnagyobb falusi esemény a disznótor volt.

A lovagrend ezt a hagyományt ápolja már ötödik éve, hiszen a falvakban a lakosság egyre ritkábban eleveníti fel a régi disznóvágásokat.

Ebben az évben az erdélyi és cseh–morvaországi magyar hagyományőrző lovagtársakkal együtt a lovagrend székhelyén, a nyírbátori Kakukk étterem udvarán rendezték meg a Röfifeszt névre keresztelt rendezvényt, amelynek minden mozzanata a régi falusi disznótorok hangulatát idézte. A modern technikai eszközök ellenére ismét bebizonyították a böllérek, hogy a malacot régen is fel lehetett dolgozni higiénikusan.

A jellegzetes toros ételek mellé természetesen bőséges italkínálat is dukált: volt fogópálinka és forralt bor, de a népi teákból is bőségesen fogyott, hiszen a tea alapanyagát szintén a helyben termelt gyógynövények biztosították.

Hagymás vér és vesevelő

A reggelire kínált hagymás vér és vesevelő felidézte a régi idők hangulatát, és biztosította a résztvevők ­számára az energiát a további munkához. Ebédre már toroskáposzta és pecsenye közül lehetett választani, az ételek pedig nemcsak nevükben voltak hagyományosak, hanem ízesítésükben is, hiszen helyben használt népi fűszerekkel ­ízesítették őket. Így volt ez hajdanán is, hiszen ahány ház, annyi íz jellemezte egy-egy tájegység népi ételeit.

Nap közben dolgoztak a zöldség- és gyümölcsszobrászok is, hogy emlékezetessé tegyék a 5. Röfifesztet, amely hajnaltól estig remek hangukatban telt.

A régi disznóvágások nemcsak munkát jelentettek, hanem örömünnepet is, amely az esti torban csúcsosodott ki: a vacsoránál nemcsak a családtagok ültek asztalhoz, hanem a rokonok és barátok is – így volt ez a lovagrend rendezvényén is. Az orjaleves után a főtt hús következett, majd a hurkát és kolbászt szolgálták fel jobbnál jobb népi savanyúsággal, a vacsorát a lovagrend cukrászainak süteményei zárták.

A finom ételeket élő zene kíséretében fogyaszthatták el a résztvevők, így a hangulatra nem lehetett panasz. A lovagok házigazdaként hozzá­járultak a rendezvény sikeréhez, és valamennyien azért munkálkodnak a jövőben is, hogy a népi gasztronómiai hagyományok még nagyon sokáig éljenek a Kárpát-medencében élő magyarság körében.

Hanusz Árpád

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában