irány a hegy!

2020.01.13. 11:30

Puha hóra éhes utazók

A főszezon már decemberben, a két ünnep között elkezdődött és február végéig tart.

Fotó: shutterstock

Ami egyeseknek bosszúság, az másoknak öröm – ilyen a tél is. Míg az emberek egy része legszívesebben ki sem dugná az orrát a lakásból tavaszig, addig nagyon sokan vannak, akik alig várják, hogy belevethessék magukat a téli sportokba, s ezért utazni is hajlandóak.

– A magyarok főként a szlovák, a lengyel és az osztrák utak mellett döntenek, mert ár-érték arányban ezek a legkedvezőbbek. Ausztria mellett szól, hogy ott jobbak a felvonók és a pályák, ahogy a panziók, szállodák wellness-szolgáltatásai – szauna, jakuzzi – is.

Szlovákia viszont közelebb van és olcsóbb. Olaszország is kedvelt úti cél; a francia Alpokat választják a legkevesebben – mondta el lapunk érdeklődésére Bicsérdy Rita, a nyíregyházi Sky Travel Utazási Iroda tulajdonos ügyvezetője.

– Ha tehetnék, a síelni indulók még a havat is kölcsönöznék – mondta el Bogár János, a nyíregyházi Bogi Sport szaküzlet tulajdonosa, és hozzátette: ennek oka, hogy a felszerelés nagyon drága.

A kényelem mellett a biztonság is számít kölcsönzéskor
Fotó: Dodó Ferenc

– Még mindig nem köt mindenki biztosítást, de azok, akik téli utazásra indulnak, nagyobb mértékben döntenek mellette, mint a nyaralók. Az alapbiztosítás költsége naponta néhány száz forint, amin nem éri meg spórolni, hiszen kiterjed betegségre, balesetre, a síbérlet visszatérítésére, a poggyász biztosítására, ahogy az esetleges mentőhelikopteres mentésre is – sorolta Bicsérdy Rita, a nyíregyházi Sky Travel tulajdonosa.

A szülők pénztárcájától függ

A utazási iroda iskolai sítáborok szervezésében is segít.

– Általában megkeres minket valamelyik tanár vagy az intézmény szabadidő-szervezője, aki előtte felmérte az igényeket és az anyagi lehetőségeket. Megnézzük, hogy mit enged meg a keretük, és ehhez mérten választunk helyet és szállást.

A legtöbb iskola a szlovák és lengyel utak mellett dönt,

de van néhány, amelyik távolabbi úti célt választ. Minden attól függ, hogy a szülők mennyit tudnak áldozni erre.

– A veronai buszbaleset óta – de nálunk már előtte is – az iskolai csoportok minden tagjának kötnek biztosítást a szervezőtanárok. Nem bízzák másra, hiszen őket terheli a felelősség. Az a tapasztalat, hogy egy-két évvel később már nem kérik a segítségünket, önállóan foglalnak szállást és bérlik a buszt az utazáshoz, de a biztosítást nálunk kötik meg – tette hozzá Bicsérdy Rita.

Helikopterrel vitték kórházba

Pethő Károly 1985 óta szervez iskolai síutakat, legközelebb február közepén nyolcvannégy diákkal indul útnak Lengyelországba.

– Két egyházi iskolában, a nyíregyházi Szent Imrében és az evangélikus Kossuth-gimnáziumban hirdettük meg a sítáborozást. Minden út előtt tájékoztató szülői értekezletet tartunk, ahol – többek között – téma a baleset-biztosítás is. Ez és a sisak megléte alapvető feltétele a részvételnek.

Csoportos kötés esetén napi 300 forintért már „fullos” biztosítást kaphatnak a résztvevők – mondta el érdeklődésünkre a programszervező, síoktató testnevelő tanár.

Hozzátette: a csapatban vannak kezdők, haladók és szinte profi síelők is, a diákok tanári felügyelet mellett, csoportokban síelnek. Ritkán, de előfordulnak kisebb balesetek,

nagyobb baj esetén pedig különösen hálás befektetésnek bizonyulhat a baleset-biztosítás.

– Egy alkalommal családi (sí)kiruccanást szerveztem, és az egyik, kevésbé rutinos fiatal alkartörést szenvedett a hegyen. Helikopterrel ­szállították kórházba. A felmerülő költségek mintegy félmillió forintra rúgtak akkoriban, a számlát a biztosítótársaság állta – mesélte Pethő Károly.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában