hajad is milyen

2020.01.23. 12:30

Realitáson innen, kilókon túl

Ne akarjunk ideálokhoz, a médiában felkapott emberekhez hasonlítani.

Fotó: Sipeki Péter

– A fiatalok kétségbeesését leginkább az a kép táplálja, amit a média évtizedek óta ideálként közvetít: olyannak kell lenned, mint a címlaplányok és -legények! És akkor még nem beszéltünk a celebimádatról.

A celebek képesek ezt az őrületet fokozni, azzal mérve a szépséget, hogy a szemgolyók milyen távolságra vannak az orrtól, esetleg herevasalásra vagy vaginagőzölésre buzdítva. Amit kinyilatkoztatnak, azt a fiatalok sok esetben kontroll nélkül követik – mondja dr. Kiss János főiskolai tanár.

Betegségekhez vezet

– A túlsúlyos lányok – de hozzátehetjük: a fiatal nők és a kismamák is – pánikszerűen fogyókúrázni kezdenek, amire a piac is azonnal reagál. Ember legyen a talpán, aki a fogyókúrás módszerek és az Update termékek között el tud igazodni. Ahogy nemrég egy orvosdoktor nyilatkozta, sok a szakképzetlen guru, és miközben az üzlet virágzik, különös módon a nemzet egyre túlsúlyosabb lesz.

Ráadásul ez a hajcihő sok komplexust alakít ki azokban a nőkben, akiknek sem idejük, sem pénzük, sem erejük nincs minderre.

A túlsúly nem választás kérdése, hanem sokféle körülmény együttes hatásának az eredménye.

És nem arról van szó, hogy egy túlsúlyos számára nem érték a csinos testalkat és az egészség, vagy hogy egy kismama ne szeretne olyan karcsú lenni, mint régen.

Azoknak, akik megpróbálnak megfelelni e gerjesztett szépségideálnak, felborulhat a hormonrendszerük, komoly betegségekbe, anorexiába, vagy bulimiába csúszhatnak, amibe bele is lehet halni. Vegyék már észre, hölgyeim! A férfiak a szabálytalanabb, a gömbölyű nőket kedvelik.

És a nőknek sem a kockahasú macsó jelenti a férfiideált, hanem az apatestű, ám gondoskodó, érzékeny férfi – zárta mondandóját a pszichológus.

Önmagunknak kell megfelelni

– Sajnos az emberek sokszor egy ideálhoz próbálnak hasonlítani, és túl magasak az elvárásaik önmagukkal szemben. Az átlagember nem tudja, hogy akinek tökéletes a teste, szinte a nap 24 órájában csak ezzel foglalkozik – mondta el lapunknak Horváth Péter egészségfejlesztő.

– Ha változtatni szeretnénk, reális célt tűzzünk ki magunk elé, de ne akarjunk topmodellekhez hasonlítani.

A szakember hozzátette: az interneten számtalan olyan weboldalt találhatunk, ahol kiszámítható a testtömegindexünk, ami jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy megállapítsuk, az egészségünk érdekében változtatnunk kell-e a súlyunkon. Ám amíg a kilók száma nem mutat teljes képet, a testzsírszázalék igen, hiszen abból kiderül, a testsúly miből áll össze.

Önmagunknak kell megfelelni és nem elérhetetlen eszményképet követni

– tette hozzá Horváth Péter, aki szerint azzal nincs baj, ha tetszeni akarunk a párunknak, de az egészséges önképhez hozzátartozik, hogy testben és lélekben is jól érezzük magunkat.

Látott már férjet és feleséget együtt járni mozogni, de nem a kockás has volt a céljuk, hanem az, hogy együtt sportolhassanak.

MJ, NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában