Benk

2020.02.26. 15:25

A pedagógus, akinek munkáját egy 800 oldalas, kézírásos könyv őrzi

A kis falu sokoldalú tanítója igyekezett minden diákjából kihozni a maximumot.

Uzonyi Dezsőné Gyöngyike, kezében a 800 oldalas, kézírásos Krónikával

Fotó: Kádár Zsuzsa

– Ma is hálával és szép emlékekkel gondolok vissza az általános iskolás éveimre.

Az alsó tagozatot a szülőfalumban, Benken, a felső tagozatot már Mándokon jártam, olyan kiváló tanárok tanítottak, mint Uzonyi Dezső, Uzonyi Dezsőné és Tamás Gézáné. Közülük már csak Uzonyi Dezsőné él, akit jó szívvel ajánlok a Kelet-Magyarország olvasótáborának figyelmébe – írta olvasónk, Kádár Zsuzsa, majd méltatta a sokoldalú nyugdíjas pedagógust.

Hivatásként élte meg

– Gyöngyike 1963-tól él Benken. Pedagógusi hivatása mellett szinte az egész életét annak szentelte, hogy kutassa és lejegyezze Benk történetét.

Uzonyi Dezsőné Gyöngyike, kezében a 800 oldalas, kézírásos Krónikával | Fotó: Kádár Zsuzsa

Értékes munkáját egy 800 oldalas, kézírásos könyv őrzi.

Ezenkívül több mint 60 esztendő hagyományáról „mesélnek” a 40 x 30 cm-es, kézzel rajzolt és varrt gobelin­vásznai – csaknem 40 darab –, amelyeket a környező településeken (Záhonyban, Mándokon, Tuzséron) már több alkalommal is kiállítottak.

Az első és a második világháborúban elesett, hősi halált halt, illetve a munkatáborokban odaveszett benki emberek emléktáblájának megszületése szintén Uzonyi Dezsőné nevéhez fűződik.

Uzonyi Dezsőné számára a pedagógusi pálya több volt, mint munka, a tanítónő mindig hivatásként tekintett a foglalkozására. Aktív évtizedei alatt „megszállottan” oktatott és nevelt, igyekezett minden egyszerű falusi gyerekből a legtöbbet kihozni, hogy megállják majd a helyüket az ország bármelyik iskolájában, na és persze az életben. A legnagyobb elismerés mindig az volt a számára, ha „gyermekeiből” boldog és sikeres felnőttek váltak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában