kutyakocsi

2020.02.24. 14:00

Füles két keréken is boldog életet él

Négy láb helyett kettővel, plusz két kerékkel közlekedik Illés Ilona családjának kiskutyája, mégsem szenved hiányt semmiben.

Fotó: Illés Ilona

Sokan nem gondolnak bele, hogy négylábú társaink is lehetnek mozgássérültek: az ilyen problémával, betegséggel küzdő ebek sokkal több odafigyelést igényelnek egészséges társaiknál, de ez nem jelenti azt, hogy nem élhetnek teljes és boldog életet.

Fülest Tokaj környékén, az út mentén kirakták és sorsára hagyták, a kis kutya egy Tüzép-telepen húzta meg magát, ahol a jó szándékú emberek hetekig etették.

A nyíregyházi Illés Ilona és családja minden hétvégén arra járt, amikor a szüleikhez indultak látogatóba, és ők is vittek élelmet a kóbor ebnek.

Kutyakocsi az ebnek

– Az egyik nap hiába kerestük, ami nagyon gyanús volt, hiszen már annyira megszeretett minket, hogy amint megálltunk az autóval, azonnal rohant hozzánk – idézte fel lapunknak Illés Ilona.

– Néhány nap múlva az apósom talált rá eltört gerinccel, szegény kis kutya csak vonszolni tudta magát, a fején is voltak sérülések: valószínűleg elüthették.

Behoztuk az állatkórházba, és egy röntgen után kiderült, hogy súlyos az állapota, és nagymértékben sérült a gerincvelő. Az állatorvos elmondta, hogy a hátsó lábait nem fogja tudni mozgatni, de szükség van egy műtétre, amellyel kiegyenesítik a gerincét.

A másik lehetőség az volt, hogy elaltatják, de mi erről hallani sem akartunk.

Füles nagyon rossz állapotban volt, a súlyos sérülései mellett kiszáradástól és kullancsoktól is szenvedett.

Illés Ilona és családja mindenképpen esélyt akartak adni az életre a kis kutyának, a műtét azonban kétszázezer forintba került. Egy barát tanácsára a közösségi médián keresztül kértek segítséget, hogy összegyűjthessék.

A felhívás sikeres volt: körülbelül egy hét alatt 160 ezer forintot adtak össze mindazok, akiket megérintett a sérült kutyus története, és így már a család is be tudta vállalni a költségeket. Füles jelenleg Ilona férjének szüleinél él, végre egy szerető, gondoskodó családban.

Röntgenfelvétel a műtét után
Fotó: Illés Ilona

– Az állatorvos elmondta, hogy figyeljünk oda, ne terhelje a gerincét, ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk szerezni neki egy kiskocsit – tette hozzá Ilona. – Ez egy újabb 85 ezer forintos költséget jelentett, és a közösségi összefogás erejében bízva ismét a közösségi oldalon kértünk segítséget.

Mikor 30 ezer forint környékén jártunk, felhívott egy hölgy, és felajánlotta, hogy kipótolja az összeget – így négy óra alatt összegyűlt az ára.

A kutyakocsit Fülesre igazították, azóta pedig azzal közlekedik.

Nagyon vidám és élettel teli, mint bármelyik más egészséges kis kutya, és szívesen játszik négylábú társaival. Gazdáinak arra is oda kell figyelnie, hogy mivel hátsó lábait nem tudja mozgatni, a mancsai könnyen kidörzsölődhetnek, így az „útvonalait” kartonlapokkal borítják.

– Nagyon sok törődést igényel: naponta háromszor etetjük, szerencsére nincs szüksége speciális étrendre. Napközben a saját helyén van, hogy ne terhelje a hátát, és naponta kétszer egy-egy órát a kiskocsi segítségével sétáltatjuk – mesélte Ilona arról, hogy mennyit kell foglalkozni Fülessel.

Az eb egyébként állandóan mozgásban van, nagyon éber, és szerencsére már – képességeihez képest – teljes kutyaéletet él.

Új élet, új napirend

A négylábú teljesen megszokta a napirendjét, és már tudja, hogy mikor van itt az etetés és a séta ideje. A saját kis helyét komfortosan berendezték: még infralámpája is van, hogy a hidegben ne fázzon, és gazdái azt tervezik, hogy a nyáron még komfortosabb kuckót varázsolnak neki.

Füles házat is kapott
Fotó: Illés Ilona

– Érdekesség, hogy Füles nagyon féltékeny típus: két másik kutyával él együtt, és nagyon szívére veszi, amikor helyette a kis barátait simogatjuk, vagy velük játszunk.

Azt szereti, ha mindig ő van a figyelem középpontjában, és ha ez véletlenül nincs így, azonnal jelzi az elégedetlenségét.

Nem csoda, hogy kialakult nála ez a tulajdonság, hiszen úgy indult az élete, hogy semmilyen törődést és szeretetet nem kapott, így értjük, most miért nem tud betelni a gondoskodással – tette hozzá Ilona.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában