Egészség

2020.02.28. 20:00

Hogyan gyűrjük le a tavaszi fáradtságot?

Tavaszi fáradtság: amikor beköszönt végre a jó idő, mégis elmarad a frissesség.

A megcsappant energiaraktárak szembetűnő jele a fáradtság

Évről évre visszatérő jelenség a tavaszi fáradtság, a legtöbb ember nagyon nehezen birkózik meg vele. A tavasz közeledtével egyre hosszabbak a nappalok, előbújik az első napsugár, noha a hangulatunk is sokkal üdébb, mint a hideg reggeleken, mégis nehezebben kerülünk ki az ágyból.

Nem múlik el egy csettintésre

– Ahhoz, hogy a tél végi állapoton túljussunk, sokat kell a szabadban lenni, sportolni, valamint az egészséges étkezés is segít. A hónapokig tartó sötét nappalok és a hideg időjárás lelassítja, „bezárja” az embert, lelkileg is „kifárad” a monotonitásban.

– A korai sötétedés a hangulati állapotunkra hat elsősorban, fokozza a melatonin termelődését, amely az alvás-ébrenlét ritmus szabályozásáért felelős hormon, felborul a cirkadián ritmusunk (napi biológiai óránk), amely negatívan hat közérzetünkre.

Ez az állapot nem múlik el egy csettintésre tavasszal, segíteni kell az átmenetet a szabad levegőn töltött idő megnövelésével, sportolással, a mozgás öröme ugyanis hangulatjavító.

Közismert, hogy a megfelelő fizikai kondíció kedvezően hat a lelkiállapotra, segíti azoknak a hormonoknak a képződését, melyek szerepet játszanak a jó hangulat fenntartásában – emeli ki Tullner Gabriella pszichológus.

A szakember szerint a tavaszi fáradtságnak különböző fokozatai vannak.

Egészséges étkezés, aktivitás

– Általános jelenség és a legenyhébb fokozat, amikor az ember nehezebben bújik ki az ágyból, korábban menne aludni, s ha tehetné, kora délután is szundítana egyet.

Vannak, akiknek a tartalékai annyira kimerülnek, hogy a mindennapi dolgaikat a megszokottól sokkal lassabban végzik el, és a munkahelyen is nehezebben érnek a feladataik végére. Sokan komolyabb tünetekre is panaszkodnak: fejfájásra, szédülésre, ingerültségre, egyesek az időjárási fronthatásokra is sokkal érzékenyebbé válnak.

Tullner Gabriella

– Jó hír, hogy meg lehet előzni a tél végi lehangoltságot, lelki értelemben vett letörtséget, ami valamelyest alkati kérdés, hiszen arra, aki egyébként is melankolikus típus, erősebben hatnak a természet említett változásai – teszi hozzá Tullner Gabriella, és hangsúlyozza: télen kiürülnek a vitaminraktárak, az első simogató napfényekben megbújik az a D-vitamin-mennyiség, amely felrázza a szervezetet a téli álomból, elsődleges tehát a fény pótlása.

– A jókedvvel űzött hobbi, a rendszeres sport tovább növeli a teljesítményt, és segíti az optimális testsúly megtartását. A sok folyadék mellett pedig érdemes egészséges, könnyed étrendre áttérni: táp­anyagokban gazdag, laktató, de az emésztőrendszert nem terhelő ételekre, sovány húsokra, zöldségekre és gyümölcsökre.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában