Horgászat

2020.02.02. 11:30

Hollandiában is hűek a hobbijukhoz

A külföldön élő magyarok az egyik horgászversenyükre hívták meg Haraszkó Csabát.

Haraszkó Csaba (balra) adta át a díjakat

A Nyíregyházán élő Haraszkó Csaba teszthorgász és horgászdiplomata élete mozgalmasan telik. Tavaly februárban például a magyar pontyhorgász-válogatott vezetőjeként járt a dél-afrikai világbajnokságon, aztán pedig magyar és román tavaknál bizonyíthatta tudását és ügyességét. Az elmúlt év végén egy nagyon megtisztelő felkérésnek köszönhetően Hollandiába utazott, ugyanis meghívták egy rendkívül rangos és különleges horgászversenyre.

Verseny és családi nap is

– Hajdú Attilától és a párjától, a holland rendezvény kitalálóitól és házigazdáitól még tavaly nyáron kaptam meghívást, hogy szeretnének vendégül látni az egyik versenyükre. Hosszas megbeszélés után az évadzáró novemberi versenyükre sikerült időpontot egyeztetnünk. Az idő rövidsége miatt nem vittem magammal felszerelést, így csupán külső megfigyelőként vettem részt – mesélte el az élményeit érdeklődésünkre Haraszkó Csaba.

– Ennek a rendezvénynek a története három évre nyúlik vissza, amikor egy hétvégi horgászat alkalmával megszületett az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan horgászversenyre, amit kifejezetten a külföldön élő magyar horgászoknak szerveznek. Ebből alakult ki a NED-HUN Carp elnevezésű klub, aminek immár több mint 400 főre gyarapodott a létszáma az elmúlt években, mivel Németországból, Hollandiából, Belgiumból is vannak tagjai, illetve versenyzői. Mint Hajdú Attila elmondta, sok kezdeti nehézséggel kellett megbirkózniuk a verseny szervezésekor, mivel nem volt a közelben a megrendezéshez alkalmas tó. Végül a holland–német határ közelében lévő Rijkevoortban sikerült találni egy alkalmas pályát.

– Tavaly 7 versenyt rendeztek meg felnőtt-, női és persze gyermekkategóriában is. Ezek az alkalmak egyben remek hangulatú családi napok is – folytatta Haraszkó Csaba.

– Kora hajnalban keltünk, és irány tó. Csípős, fagyos reggel fogadott bennünket és persze a versenyzőket is. Az első találkozás mindenkivel ismerkedést, egy kis beszélgetést jelentett, természetesen magyarul, és már el is kezdődött a megnyitó és a sorsolás. Mindenki elfoglalta a helyét. Mivel én most csak külső szemlélőként figyeltem az eseményeket, jó volt még maradni egy kicsit a meleg büfében.

Magyar zászló, mulatós zene

– A halfogás nehézkesen indult, hiszen mély tóról volt szó, az egyes részein eléri a 10 méter mélységet, s a lehűlő időjárás miatt már nem volt étvágyuk a halaknak. A hazai hangulatról a büfénél felállított magyar zászló és mulatós zene gondoskodott, ebédre pedig nagyon finom gulyást ettünk. Ez volt a hetedik és egyben utolsó versenye tavaly a klubnak. A pontok összesítése után kiderült, ki az év legjobb versenyzője, valamint összeállt az a csapat is, ami majd kihívja a holland válogatott versenyzőit egy megmérettetésre.

– Nagyon jó hangulatban telt a verseny, és engem ért az a megtiszteltetés is, hogy átadhattam a kupákat a helyezetteknek. Óriási öröm volt látni a külföldön élő magyar horgászok összetartását, főleg úgy, hogy nyíregyházi is volt közöttük. Hálás vagyok házigazdáimnak, Hajdú Attiláéknak, hogy ha egy rövid időre is, de részese lehettem ennek a közösségi életnek.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában