Lónya

2020.02.22. 08:23

Jól mulattak báljukon a vadászok

Visszaemlékeztek az elmúlt évadra, bizalommal tekintenek az új esztendőre.

Fotó: KM-ARCHÍVUM

Immár hatodik éve ad otthont a Parish Bull Hotel Kisvárda a Lónyai Tiszatáj Vadásztársaság báljának. Évente egy alkalommal a vadászok, hozzátartozóik, baráti társaságaik egy kellemes hangulatú esten emlékeznek vissza az elmúlt vadászévadra, és bizakodva tekintenek a következő évire.

Fényképes bemutató

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vadászkamara elnöke, ifj. Plavecz János és a kamara titkára, Fazekas Gergely is.

Vitális Zsombor vadászkürttel a terítéken a vad szignált, majd trombitával a Vadászhimnuszt játszotta el. Ésik Teodóra a Szarvashalál című verset szavalta. A közönség az elmúlt vadászévad fényképeiből összeállított színes bemutatót tekinthette meg, rövid szöveges kommentárral.

Ezután következett a vacsora. Terítéken mi szem-szájnak ingere: tejszínes tárkonyos szarvasraguleves, szarvaspörkölt, szarvaskaraj rántva, magyaros szarvassült, sült szarvasoldalas, párizsi szelet, sült csirkecomb, rántott gomba, sajt, karfiol, vegyes köret, galuska és finom sütemények kerültek az asztalra.

Az éjféli lakoma töltött káposzta, hurka és kolbász volt. Tombolasorsoláskor értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak a vendégek.

A bál résztvevői egész este élvezhettek egy szelfitükröt, ami a fiatalok és az idősebbek körében egyaránt nagy sikert aratott. Főleg miután a pillanatról készített képet fénykép formájában azonnal kezükbe vehették, és magukkal haza is vihették. Tombolasorsolás után hajnalig tartó mulatság következett.

De vajon hol is található a lónyai vadászterület? A jellegzetesen szép beregi táj északi részén fekszik. Északról az ukrán ­határ és a Csaronda patak, nyugatról a Tisza folyó, keletről a határátkelőhöz vezető Petőfi utca és a Kerecsenyig vezető országút, délről a Tiszáig vezető meliorált földút határolja.

Kánikulában sem szenvednek

Bár területük nem nagy, de mind az apróvadnak, mind a nagyvadnak kitűnő életteret biztosít. A lázkai és a benki hullámtér embernek szinte átjárhatatlanul sűrű, bozótos erdő, ideális élőhelye a szarvasnak, vaddisznónak. A gáton kívüli területek szép, változatos képet mutatnak. Ligetek, bozótosok ölelnek körül elvadult mezőket, kis erdők között a megművelt szántók terített asztalt nyújtanak nagyvadnak, apróvadnak egyaránt.

Még a nagy szárazságok idején is találnak vizet a szomjas vadak a Tiszában vagy a Csarondában, a dagonyákban senkitől sem zavartatva hűsölhet a szarvas, a vaddisznó. Az erdők, fás ligetek jellemző fái a tölgy, a kőris, a nyárfa és a szil. Megtalálható a Tisza-parti fűz, akácosok és a bozótosok minden fajtája – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Ésikné dr. Kocserha Babett.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában