Kiskert

2020.02.09. 14:00

Jótékony mikroorganizmusok

Ne tegyünk a komposztba gyümölcsmúmiákat, a gyümölcsfákon fennmaradt moníliás gyümölcsöket!

Forrás: KM

Ha szeretnénk komposztálni, akkor arra is ideális a februári enyhe időjárás. Ássuk fel a talajt, és oszlassuk el benne a komposztot, majd forgassuk vissza. Táp­anyagban nagyon gazdag, laza talaj lesz a virágoknak és zöldségeknek egyaránt.

Lakatos Bertalant, a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnökét arra kértük, segítsen azoknak az olvasóinknak, akik még nem annyira járatosak a komposztálás világában. A szakember elöljáróban aláhúzta: a kertben és a háztartásban keletkezett szerves hulladék legolcsóbb és legegyszerűbb újrahasznosítási módszere a komposztálás.

– A komposztáló a kert fél­árnyékos, eldugottabb helyére kerüljön. A jó minőségű, érett komposztban sokféle mikroorganizmus található, melyek a földbe visszakerülve javítják annak minőségét, pótolják a hiányzó tápanyagokat. A komposzttal dúsított talajban sokkal szebben és egészségesebben fejlődnek a növények – sorolta a folyamat előnyeit Lakatos Bertalan.

Hozzátette: a kertben keletkezett szerves hulladék kezelése sokkal egyszerűbb, ha van egy komposztálónk. A fűnyírás során keletkező fűnyesedék, az apróra vágott gallyak, ágak, levelek mind a komposztálóba kerülhetnek, viszont alapszabály: ne tegyük bele az úgynevezett gyümölcsmúmiákat, a gyümölcsfákon fennmaradt moníliás gyümölcsöket!

Mielőtt használnánk a kertben a komposztot, érdemes átszitálni, ezáltal a kár­tevő rovarok és azok lárvái, valamint a nagyobb növényi részek nem kerülnek vissza a talajba.

A környezettudatos otthon egyik alapja, hogy komposztálunk. A háztartásban és a kertben keletkezett szerves hulladék újrahasznosításával sokkal kevesebb hulladékot dobunk ki a szemetesbe.

– A komposztnak nem mellékesen remek a nedvességtartó képessége, így tökéletesen használható új növények telepítésekor, cserepes növények ültetésénél és magról vetett dísznövényeknél, zöldségeknél – mondta lapunknak a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke.

– Minél apróbbra vágjuk a növényi részeket, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata. A komposzt forgatása, keverése szintén gyorsítja a komposztálást, de ugyanígy jó szolgálatot tehetnek az olyan apró élőlények, mint a földigiliszták, százlábúak, ászkarákok – zárta gondolatait Lakatos Bertalan elnök, aki szerint nyugodtan mehet a komposztba a lehulló lomb, az évelő virágok levágott szára, a kiszedett zöldségek levele, szára, a kipréselt szőlőtörköly, a rostos tőzeg, a lombos fák fűrészpora, a lekaszált fű és még sok más szerves anyag.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában