Járvány

2020.03.31. 17:30

A fitoterapeuta válaszol: így készíts kézfertőtlenítőt házilag!

Sokoldalú fűszer és gyógynövény a rozmaring, amely vírusos időszakban is hasznos.

Forrás: illusztráció / shutterstock

– Franciaországban a második világháború idején, amikor a kórházakban kevés volt a fertőtlenítőszer, a rozmaring illóolajának fertőtlenítő hatását vették igénybe a betegszobák fertőtlenítésére. A koronavírus-járvány idején folyamatosan azt halljuk, hogy a különböző kézfertőtlenítő szerekből kevés van a drogériák polcain, ezért praktikus otthon elkészíteni például rozmaring-illóolajból – ajánlja Bacsikné Szigeti Gabriella okleveles gyógynövény-alkalmazási szakember, fitoterapeuta.

Bacsikné Szigeti Gabriella

Külsőleg és belsőleg

A kézfertőtlenítő összetevői: víz, alkohol, Aloe vera gél, geránium-illóolaj, rozmaring-illóolaj, solagium. Felhasználható hasonlóképpen a teafa-illóolaj is, de az érzékeny bőrűeknek a rozmaring-illóolaj kíméletesebbnek bizonyulhat.

A rozmaring gyógynövény a hagyományos felhasználás során emésztőszervi problémák estén javasolt, étvágyjavító hatása miatt, de emellett emlékezetgyengeség ellen, kimerültségi állapotban is használják. Kutatások kimutatták, hogy a rozmaring méregteleníti a májat, miközben segít az epe szabályozásában, mely az emésztési folyamat kulcsfontosságú része. Belsőleg csak nagy körültekintéssel szabad felhasználni, túladagolás esetén, gyomor- és bélnyálkahártya-, illetve vesegyulladást okozhat. Terhesség és a szoptatás ideje alatt ellenjavallt! A növényből készült illóolajat a gyógyászat mellett a kozmetikai ipar is felhasználja, fürdőesszenciák készítésénél, szappanok, krémek, dezodorok előállításakor. Az illóolajat kenőcsbe vagy oldatba kell tenni, ne használjuk tisztán. Fejfájáskor halántékba dörzsölve szünteti meg a fájdalmat, de vigyázat, mert érzékeny bőrűeknél bőrirritációt okozhat.

– A rozmaringlevél antibakteriális, antivirális, antioxidáns, enyhén antiszeptikus hatású – zárta a felsorolást Bacsikné Szigeti Gabriella.

Információk a növényről

A rozmaring a Lamiaceae (ajakosvirágúak) családjába tartozik. Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén őshonos: 0,5–1,5 m magas, évelő, örökzöld, tömjénre emlékeztető illatú félcserje. Dúsan elágazó gyökérzete és szára van. Tű alakú levelei bőrneműek, lefelé begöngyöltek. Virágai halványkékek, lilásak vagy fehérek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában