Nagyon érzékeny állat

2020.03.30. 16:34

A húsvéti nyuszi nem egy játék

Alig másfél hét, és itt a húsvét: egy olyan ünnepünk, ami bővelkedik hagyományokban.

A nyulak sokkal érzékenyebbek annál, mint azt elsőre gondolnánk

Forrás: illusztráció / pixabay

A locsolkodás és a tradicionális ételek mellett ilyenkor rengeteg családban a közös program része, hogy egy bolyhos, aranyos nyuszival lepik meg a gyerekeket – abba azonban sokan nem gondolnak bele, hogy ezzel a kis élőlénnyel nagyobb felelősség jár, mint amit azt egy tapasztalatlan állattartó gondolhat. A végeredmény: elpusztult, beteg és bizonytalan sorsú nyulak.

Túlságosan törékenyek

– Sokan nem tudják, hogy a nyúl egy nagyon érzékeny állat, és csak nagyon kevesen tudják otthon megteremteni neki a megfelelő körülményeket – árulta el lapunknak Vidra Beáta, a PCAS Állatmentő és Környezetvédő Egyesület vezetője. – Sajnos jellemző, hogy a húsvéti szórakozásként hazavitt nyulak nagyon hamar elpusztulnak: egyrészt nem kapják meg a szükséges oltásokat, másrészt az állattulajdonosok nem rendelkeznek azzal az előképzettséggel, ami szükséges a tartásukhoz. Közel sem elég annyi, hogy megnézzük az interneten, milyen takarmányra van szükségük – a gondozásuk ennél jóval összetettebb.

Ha sokat piszkáljuk, óvatlanul nyúlunk hozzájuk, vagy túl nagy stressznek tesszük ki az új családi kedvencet, ezzel mind-mind rövid úton a halálát okozhatjuk. A nyulak akár egy szúnyogcsípésben is elpusztulhatnak, és ha nem vagyunk pontosan tisztában a betegségeikkel és azok tüneteivel, mire észrevesszük, hogy valami nem stimmel az állattal, már rég elkéstünk.

A menhely nem megoldás

– A húsvéti nyúl nem fog tojást hozni, viszont egy-kettőre telepakolhatja ürülékkel a lakást – mondta el kérdésünkre Vidra Beáta. – A nyulak nem fogadnak szót, hullik a szőrük, a hímek akár meg is haraphatnak, és a vásárláskor korántsem biztos, hogy meg tudják mondani nekünk a nemüket. Ezek mind olyan problémák, melyekre nem készülnek fel mindazok, akik csak unaloműzés gyanánt viszik haza ilyenkor ezeket az állatokat.

Az állatmentő szerint a húsvét előtti nyuszivásárlás során kevesen gondolnak arra, hogy mi lesz az állattal az ünnepek után, ha pedig szembesülnek a gondozásuk okozta problémával, szinte pánikhangulatban próbálják „lepasszolni”. Az amúgy is túlterhelt állatmentőknek azonban általában nincs megfelelő infrastruktúrájuk és kapacitásuk arra, hogy a rengeteg kutya mellett nyulakat is fogadjanak, kifejezetten nyúlmentéssel foglalkozó szervezetből pedig nincs túl sok országban.

Gondban vannak

Mint ahogyan azt lapunk korábbi számában már írtuk, az állatmentő szervezetek is megsínylik a járványhelyzetet: nemcsak az örökbefogadások álltak le, hanem élelmezési problémákkal is küzdenek. Ebben a nehéz helyzetben Vidra Beáta szerint még inkább fontos, hogy senki ne menjen bele meggondolatlan állatvásárlásba, hiszen a rendszer nem fogja elbírni a húsvét után sorsára hagyott házi nyulakat.

A nyíregyházi PCAS minden hónapban garázsvásárt tart, hogy a befolyt összegből az általuk gondozott, otthontalan állatok etetését és orvosi költségeit fedezzék. A jelenlegi helyzetben azonban nem tudják ezeket az eseményeket megtartani, így egy online piac mellett döntöttek: akik támogatni szeretnék az egyesület munkáját, az erre létrehozott Facebook-csoportban megtehetik.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában