Néma gyilkos a vesebetegség

2020.03.04. 10:20

A mottó: egészséges vesét mindenkinek!

A vesebetegség néma gyilkos, amely nagymértékben befolyásolja a betegek életminőségét.

Februárban az 5000. vesetranszplantációt végezték el Budapesten a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikáján

Forrás: MW-archív

Fotó: Keller Mátyás

A vesebetegség a lakosság 10-14 százalékát érinti, a világon ez 500 millió, Magyarországon 600-700 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 40-50 ezer lakost jelent. A krónikus vesebetegségek számának járványszerű növekedése a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és az időskorúak számának növekedésével függ össze – kezdte számokkal dr. Szegedi János főorvos, a B. Braun Avitum hálózati orvosigazgatója az idei vesevilágnap beharangozását. Időskorban csökken a vese tömege, véráramlása, működése. Ennek következtében az időskorúak fokozottan veszélyeztettetek a vesebetegség, a veseelégtelenség kialakulásában.

Fontos a szűrés!

– A vesék igen fontos szervek. Elsődleges feladatuk a testfolyadékok egyensúlyban tartása, emellett anyagcseretermékeket és ásványi anyagokat szűrnek ki a vérből, melyeket a vizelettel kiürítenek. A vesék a vérnyomás szabályozásában, a vörösvérsejtek képzésében és az egészséges csontozat megőrzésében is részt vesznek. Akkor beszélünk vesebetegségről, ha a veseszövet valamilyen okból (gyulladás, fertőzés, keringés vagy anyagcserezavar) károsodik – magyarázta a főorvos.

A veseelégtelenség az az állapot, amikor a vese eredeti feladatát nem képes ellátni. Az akut vesebetegség a tünetek alapján hamar kiderül, megfelelő kezeléssel a veseműködés akár teljesen helyreállítható. Amennyiben az állapot tartóssá válik, krónikus vesebetegség kialakulásáról beszélünk. Ennek a kezdeti stádiumban nincsenek jellemző tünetei, mire megjelennek az első vesebetegségre utaló jelek, a vesefunkció már nagymértékben károsodhat.

– A krónikus vesebetegség, veseelégtelenség egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal már korai szakaszban diagnosztizálható. Ezért fontos a veseműködés ellenőrzése, a vesebetegség szűrése – hangsúlyozta dr. Szegedi János.

Külön kitért a hipertóniás betegekre, mert a magas vérnyomás népbetegség, az előrejelzések szerint 2025-re több mint 1,5 milliárd hipertóniás beteggel kell számolni. Magyarországon az ismert magasvérnyomás-betegek száma megközelíti a 3,5 milliót, a felmérések szerint Szabolcs-Szatmár-Beregben több mint 168 ezer hipertóniás beteg él.

– A magas vérnyomás és a vese kapcsolata összetett. A vesebetegség gyakran oka a hipertóniának, a magas vérnyomás pedig oka lehet a vesebetegségnek, veseelégtelenségének. A megyében ismert hipertóniás betegek 23 százalékának már csökkent a veseműködése. A vesepótló kezelést (dialízist) indokló betegségek között a hipertónia és a cukorbetegség a leggyakoribb ok – mutatott rá a főorvos, majd az elhízásra tért ki, ugyanis ez a leginkább szembetűnő, mégis a legelhanyagoltabban kezelt népegészségügyi probléma.

Dialízis, transzplantáció

– Európában a népesség több mint fele túlsúlyos, Magyarországon a felnőttlakosság 30 százaléka elhízott, ugyanennyien túlsúlyosak, míg az időskorúak 80 százaléka rendelkezik súlytöbblettel – sorolt újabb adatokat dr. Szegedi János, és hozzátette: az elhízottaknál gyakoribb a magas vérnyomás, a cukorbetegség. A Szabolcs megyei hipertóniások 34,9 százaléka elhízott – jegyezte meg az orvosigazgató, aki rámutatott arra is, Magyarországon a felnőttlakosság mintegy 15 százalékának van valamilyen cukoranyagcsere-zavara.

– A cukorbetegség a vesebetegségek egyik legfontosabb rizikófaktora. A dialízist indokló betegségek közül a hipertónia mellett a diabétesz a leggyakoribb. Az időskor, a hipertónia, a diabétesz és az elhízás szoros kapcsolatban van. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében minden 5. hipertóniás beteg diabéteszes, a betegek negyede vesebeteg, a betegek 34,9 százaléka elhízott, a betegek több mint negyede szívkoszorúér-betegségben is szenved.

Számos egyszerű szabály létezik, amelyek betartásával csökkenthető a vesebetegség kialakulásának kockázata.

– Az egészséges életmód segít, de fontos, hogy panaszok esetén a beteg időben forduljon orvoshoz, a veszélyeztetett populáció rendszeresen ellenőriztesse veseműködését, vegyen részt szűréseken – jelentette ki dr. Szegedi János.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három nefrológiai központ működik (Kisvárda, Mátészalka, Nyíregyháza), ahol lehetőség van a vesebetegek kivizsgálására, kezelésére, gondozására, a veseelégtelen betegek dialízisére, a vesetranszplantációra felkészítésére.

– Ha már kialakult a veseelégtelenség, a beteg életét a vesepótló kezelés, dialízis biztosítja – mondta dr. Szegedi János. Tavaly 266 vese­transzplantációt végeztek el az országban, 30 esetben élő donoros, 5 kombinált vese- hasnyálmirigy transzplantáció történt. Az idén februárban az 5000. vesetranszplan­tációt végezték el Budapesten a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikáján. Tavaly december 31-én 1176 vesére váró, 44 kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésre váró beteg szerepelt a transzplantációs várólistán. Magyarország tagja az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezetnek.

A világnap üzenete

Minderről szó lesz március 12-én, csütörtökön a vesevilágnapi rendezvényen a Korzó Bevásárlóközpontban. A 11 óra 30 perckor kezdődő rendezvényen – melynek mottója: Egészséges vesét mindenkinek! – köszöntőt mond Kutasi Irén, a vesebetegek megyei szervezetének elnöke, orvosi előadást tart dr. Szegedi János és dr. Balku István, a nyíregyházi dialíziscentrum orvos­igazgatója, az érdeklődők pedig ingyenes vérnyomás- és vércukormérésen is részt vehetnek.

Aranyszabályok

A vesebetegség kockázatának csökkentése érdekében a 8 aranyszabályt fogalmaztak meg:

1. mozogjon sokat és tartsa fitten magát

2. rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintjét

3. ellenőrizze a vérnyomását

4. étkezzen egészségesen, és vigyázzon a testsúlyára

5. fogyasszon elegendő folyadékot (vizet)

6. ne dohányozzon

7. kerülje a vény nélküli gyógyszerek (fájdalomcsillapítók) rendszeres szedését

8. ellenőriztesse rendszeresen vesefunkcióját, ha az alábbiak közül egy vagy több igaz önre:

• cukorbeteg

• magas a vérnyomása

• túlsúlyos

• időskorú

• valamelyik családtagja vesebeteg

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában