Nyíregyháza

2020.03.22. 11:30

Mély lelki sebet okozhat az online zaklatás

Az online zaklatás sokkal inkább nyomon követhető, mint az offline bántalmazás.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Napjainkban az internet és a különböző közösségi platformok térhódításával nemcsak családunk, barátaink, ismerőseink elérése vált könnyebbé, hanem bizony a zaklatás is új formákat öltött. Az online zaklatás egyre komolyabb probléma a fiatalok körében, s sokan nem is gondolják, mekkora károkat okozhatnak egy-egy üzenettel vagy feltöltött fényképpel.

A cyberbullying kifejezés az online zaklatás azon formáját jelenti, amikor valakik más fényképeivel, videóival élnek vissza, esetleg bántó üzenetek sorával tolakodnak be a magánszférájába. Online bántalmazásról beszélünk akkor is, ha valakiről igaztalan pletykákat osztanak meg, ha feltörik a belépőkódját, s azzal visszaélnek, ellopják a személyiségét, de a trollkodás elfajulása is internetes zaklatásnak minősül.

Beszélni kell róla

A fényképekkel, videókkal visszaélés elterjedése nem meglepő, hiszen manapság egy kattintással készíthetünk fotókat, melyeket a következő pillanatban meg is oszthatunk az online térben.

A cyberbullying megjelenési formáiról és a gyerekekre gyakorolt hatásairól Kovács Robertina pszichológus kérdésünkre elmondta, nagyon gyakori az online bántalmazás a fiatalok körében.

– A legnagyobb gond az, hogy a zaklatás ebben az esetben nem ér véget az iskola kapuinál, hanem sok esetben éppen ott kezdődik, sőt a gyerekek akár az ágyba is magukkal viszik a problémát, hiszen lefekvés előtt is olvasgatják a sértő üzeneteket, becsmérlő kommenteket. Sok esetben a bántalmazó anonim, így a bántalmazott csak sejtheti, ki zaklatja őt, és ennek mennyien voltak szemtanúi – árulta el Kovács Robertina, majd hozzátette, a cyber­bullyingnak különböző formái vannak, a leggyakrabban bántó üzenetekkel zaklatják a sértettet, de az is előfordul, hogy egy személyt kiközösítenek egy csoportból, esetleg akarata ellenére kerül ki róla egy kínos kép vagy videó.

– A bántalmazók létrehozhatnak egy új profilt a bántalmazott nevében, hogy így járassák le mások előtt, vagy a nevében küldhetnek az ismerőseinek üzenetet, amivel szintén kellemetlen helyzetbe hozzák. A gyermekek gyakran szégyellik, hogy zaklatják őket, előfordul, hogy önmagukat hibáztatják a kialakult helyzet miatt. Sokan úgy gondolják, hogy sem a szüleik, sem a pedagógusok nem értik meg őket, így nincs kihez fordulniuk.

Az elszigetelődött gyermek önértékelése egyre csökken, szorongani kezd, depresszióssá válhat, teljesítménye romlik, megjelenhetnek önkárosító viselkedésformák

– például alkoholfogyasztás, dohányzás –, sőt önmagában is kárt tehet, végső esetben megjelenhet az öngyilkossági kísérlet is – ismertette az online zaklatás lehetséges következményeit a pszichológus, akitől azt is megtudtuk, hogy olyan csoportok is léteznek az interneten, ahol öngyilkosságra biztatják egymást a fiatalok, megbeszélik a terveiket, tapasztalataikat, ki és hogyan próbál véget vetni az életének, s ha a gyermek társra talál egy ilyen csoportban, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Ismerjük meg gyermekünket

A szülők felelőssége ebben a kérdésben is kiemelkedően fontos, hiszen sok gyermek nem meri elmondani a vele történteket, tartva a család reakciójától. A szülő támogatása nélkülözhetetlen, hiszen, ha a gyermek nem kap segítséget, hosszú távon súlyos mentális, pszichés és pszichoszomatikus betegségek alakulhatnak ki nála. Kovács Robertina szerint a megoldás a szülő és gyermeke közötti kommunikációban és odafigyelésben rejlik.

Beszélni kell a gyermekekkel az internethasználatról, és észre kell venni a jeleket: ha a gyerek zárkózottá válik, romlik a tanulmányi teljesítménye, nem akar iskolába menni, letörli magát az online felületekről, az intő jel lehet.

– Érdeklődni kell, mit szoktak csinálni a neten, kikkel beszélgetnek, kik a barátaik, mivel ezek mind segítenek abban, hogy a szülő megismerje a gyermekét – hívta fel a figyelmet a szülők felelősségére a pszichológus, s hozzátette: nagyon fontos a példamutatás, hiszen ha szülőként fekszünk az ágyban a TV előtt, vagy megállás nélkül a telefonunkat nyomkodjuk, akkor gyermekünktől se várjunk mást.

Merjünk segítséget kérni!

A cyberbullyinggal szemben az nem jelent megoldást, ha gyermekünket megkérjük, távolítsa el profilját a közösségi felületekről, mivel ezzel jelentősen korlátozzuk a személyes terét. Kovács Robertina arra is rávilágított, hogy a gyerekek üzeneteinek elolvasásával is csak rontunk a helyzeten, hiszen nekik is szükségük van az intim szférára.

– Nyitottnak kell lenni, és nem szabad ítélkezni, ha pedig úgy érezzük, elfajul a helyzet, akkor segítséget kell kérni. Manapság már vannak olyan szervezetek, melyek ilyen esetekre szakosodtak. Nemcsak a szülők, a gyerekek is kérhetnek segítséget e-mail­ben, chaten vagy ingyen hívható telefonszámon. Az online zaklatás sokkal inkább nyomon követhető, mint a hagyományos bullying, azaz az offline bántalmazás, hiszen bizonyítékként képernyőfotót lehet készíteni, ugyanakkor arra is lehetőség nyílik, hogy letiltsuk, jelentsük a zaklató személyt – mondta Kovács Robertina.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában