kisállat

2020.03.16. 16:00

Mielőtt érkezik az új kedvenc

Gondoljuk át, mennyi időt tudunk majd a kutyának szentelni.

Fotó: pilisbudaikutyasok.hu

Családunk életébe rengeteg vidám percet csempészhet egy kis kedvenc érkezése, és mivel rengeteg a gazdátlan cica és kutya, mindenképp bölcs döntés, ha családunk új tagját egy menhelyről választjuk ki. Sajátunk és új kedvencünk boldogsága érdekében azonban van néhány szempont, amit érdemes mérlegelni, mielőtt hazavisszük az új családtagot.

Az örökbefogadással kapcsolatos tudnivalókról Novák-Hajtó Évát, a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány telephelyvezetőjét kérdeztük, aki elmondta, az örökbefogadás előtt személyes találkozókat tartanak, hiszen a kutyák többsége felnőtt, érdemes velük ismerkedni. Továbbra is komoly tévhit, hogy egy felnőtt kutya sok gonddal jár.

Szenteljünk neki elég figyelmet

Az új jövevény érkezése előtt gondoljuk át, mennyi időt tudunk majd a kutyánknak szentelni. Bizonyos fajták nagyon energikusak, óriási a mozgásigényük, s ha nem törődünk velük eleget, kellemetlen meglepetések érhetnek minket. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a nyugodt kutyáknak is vannak igényeik, tehát ha keveset tartózkodunk otthon, és csekély szabadidővel rendelkezünk, akkor egy kutyus örökbefogadása nem jó döntés.

– Az örökbefogadásnál nézzük meg a saját életvitelünket, mennyit dolgozunk, mennyi időt töltünk otthon, hiszen ha a kutyának nem tudjuk biztosítani a mentális és fizikai lefárasztást, akkor számos problémának nézhetünk elébe – árulta el Novák-Hajtó Éva.

Fontos a jó környezet

Talán az egyik legfontosabb szempont az új házi kedvenc kiválasztásánál, hogy milyen az a környezet, ami a kutyus új otthonául szolgál majd.

A panellakásban élőknek mindenképp egy kevésbé aktív, kisebb termetű kutya az ideális választás, de aki kertes házban él és nagy méretű kerttel rendelkezik, az akár nagyobb termetű és mozgás­igényű fajtát is választhat.

– Az első döntés, hogy kölyök vagy felnőtt kutyát szeretnénk. Sokan attól tartanak, hogy a felnőtt kutya nem szokik hozzájuk, és nehezebben tanítható. A kétkedőknek elárulom: egy felnőtt kutyus sokkal ragaszkodóbb, mint egy kölyök. Az idősebb kutyák gyakran automatikusan szobatiszták, hiszen annyira hozzá vannak szokva ahhoz, hogy kint végezzék el a dolgukat, hogy teljesen életidegen számukra a szőnyegre vagy parkettára piszkítani.

A felnőtt kutyusok már nem rágcsálnak, nem tesznek kárt a bútorokban, ezért első kutyás gazdiknak kifejezetten őket szoktuk ajánlani – ismertette az idősebb kutyusokkal járó előnyöket a telephelyvezető, aki azt is elárulta, a kölyök kutyusokkal ilyen szempontból sokkal több gond van, hiszen a fogváltás és a kamaszkori hormontombolás miatt a viselkedésük próbára teheti a gazdik türelmét.

Bár a felnőtt kutyák jó eséllyel szobatiszták, talán kevesebb gonddal járnak, de ne felejtsük el, hogy nekik is van egy megszokott életritmusuk, s elvárják, hogy mindezt biztosítsuk számukra.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában