A kis izék magyarázata

2020.03.28. 11:26

Valld be, hogy világ életedben tudni akartad, mik azok a kis fura, lebegő foltok a szemed előtt!

Biztosan te is tapasztaltad már azt a furcsa jelenséget, amikor hirtelen átlátszó pálcika- vagy gömbszerű képletek úsznak be a látómeződbe. Ha azonban megpróbálsz rájuk fókuszálni, akkor eltűnnek, majd újra visszatérnek, ha máshová nézel...

Beképzeled az egészet? Szó sincs róla – és nem, nem őrültél meg, sőt, paraziták sincsenek a szemgolyódban!

Szaknyelven muscae volitantesnek, azaz „repülő legyeknek” nevezik ezt a bosszantó optikai csalódást, de említik üvegtesti homály néven is.

Fotó: Wikipédia

Ezek az úszkáló képződmények apró tárgyak, amelyek bekerülnek a szemgolyóba és árnyékot vetnek a retinára, azaz a szem hátsó felét fedő fényérzékeny szövetrétegre.

Ezek valójában nem idegen anyagok, hanem a saját testünkből levált darabkák, például parányi szövetdarabok, vörösvérsejtek vagy fehérjeszemcsék, amelyek a gélszerű állagú üvegtestben végzik, azaz abban az anyagban, amely a szemlencse és a retina közötti teret kitölti.

Ha jobban akarjuk látni ezeket az úszkáló dolgokat, próbáljunk egységes hátteret találni, amilyen a tiszta ég vagy az üres számítógép-képernyő.

Valószínűleg ekkor sem sikerül mindig rájuk fókuszálni, de kicsit nagyobb esélyünk van a tanulmányozásukra.

Forrás: origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában