bezárva

2020.04.16. 14:00

Alkalmazkodni a krízisállapothoz

A bezártságban együtt töltött hosszú idő erősíti a konfliktusokat is.

2020.03.26. Nagykanizsa Home office-maradj otthon,mozogj otthon a koronavírus terjedése miatt! Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH Képen: Koller Judit edző és fia Molnár Simon

Fotó: Illusztráció/MW

– Ez a helyzet mindenki számára krízisállapotot eredményez. Most mindenkinek jobban oda kell figyelni a társas érintkezésekre, mert ahogy kilépünk az utcára, van bennünk egy kis szorongás; nem beszélgetünk, nem fogunk kezet, nem öleljük meg a másikat, ami önmagában is lehet rossz érzés – mutatott rá Lupák Éva, és kiemelte: azoknál, akik bezártságra kényszerülnek, a munkájukat otthonról végzik, a gyerek is otthon van, ezek az érzések halmozottabban jelennek meg.

– Ha abba gondolunk bele, hogy napokig be vagyunk zárva, már ez is sokféle negatív érzést, szorongást, frusztrációt tud generálni, és a megszokott napi ritmusunkat is kénytelenek vagyunk megváltoztatni. Alapvetően meghatároznak minket a szokásaink, ezért annak, aki otthon van a gyerekkel, nagyon hasznos lehet olyan rutint kialakítani, ami az otthonlétre vonatkozik.

Érdemes összeírni, mikor van ébresztő, reggeli, utána öltözzünk fel, aztán a gyerek tanuljon, a szülők dolgozzanak.

Ha van egy rendszer, amihez lehet magunkat tartani, az sokat segíthet – fogalmazta meg az első jó tanácsokat.

Elfogadóbbnak kell lennünk

– Vonjuk be a gyerekeket a házimunkába, adjunk nekik is feladatokat – folytatta a pszichológus. – A bezártságban együtt töltött hosszú idő erősíti a konfliktusokat, növeli a stresszt, ezért a napjainkba a testmozgást is be kell építeni.

Sok otthon végezhető online foglalkozás érhető el a világhálón, de érdemes elmenni sétálni is, természetesen betartva a szabályokat – említette a pszichológus, és megerősítette: ezek is sokat tudnak adni, ahogy a relaxáció, a légzőgyakorlatok is csökkentik a feszültséget.

– Most mindenki feszült, egy négytagú családban a négyük feszültsége adódik össze, ezért fontos, hogy együtt beszéljék meg, kinek mi volt nehéz a napban, ki mit kér a másiktól, hogy azon változtasson – tanácsolta a szakember, aki szerint meg kell tanulnunk elfogadóbbnak lenni, alkalmazkodni, ehhez a saját önzésünkből, önérzetünkből kell lejjebb adni és meglátni, a másiknak mi fontos.

A gyerekeknek a saját életkorukhoz mérten el kell magyarázni, hogy ez a helyzet miért alakult ki, és mit kell tennünk.

Pszichológusok készítettek oktatóvideókat is gyerekeknek, így meseszerűen lehet megértetni velük, miért nem mehetnek oviba.

– Foglalkozni kell a vírussal, de az nem segít, ha több órán keresztül ezeket a tartalmakat olvassuk, csak erről hallunk, ez még inkább fokozza a szorongást, ami akár a pánikérzésig is eljuthat – utalt egy másik negatív hatásra a pszichológus, aki azt javasolta, az online térben létezést szabályozzuk. Nézzünk filmet, hallgassunk zenét, játszhatunk online játékot, de figyeljük arra, hogy ez ne csússzon át függőségbe.

Videóchaten tarthatjuk a kapcsolatot a barátainkkal, ami oldja a magány és bezártság miatti rossz érzést, s bár ez nem olyan, mint amikor beülünk valahová, de mégis együtt vagyunk.

– A tizenéves korosztály talán a leginkább kapcsolatfüggő, az online tér számukra is megteremti annak a lehetőségét, hogy ne szakadjanak el a társaiktól. Beszéljék meg, hogy mikor találkoznak virtuálisan, így megbeszélhetik a dolgaikat, mert van, amit csak a barátaiknak tudnak elmondani.

Kétségtelen, hogy az egyedül élők vannak most a legnehezebb helyzetben, legyenek bármilyen korúak.

– A fiatalabb korosztály tagjainak (30–40 év közöttiek) még sok kapacitása van arra, hogy olyan képességet, készséget fejlesszenek ki magukban, amire korábban nem volt idejük. Megtanulhatnak festeni, varrni, elkezdhetnek edzeni, nyelvet tanulni – sorolta a lehetőségeket Lupák Éva.

Az egyedülállók valószínűleg sokat dolgoznak, most a lyukas órákat olyan tartalmakkal tudják feltölteni, amelyekre korábban azt mondták, nincs idő... Önmagunk fejlesztésére szánhatunk időt, aminek nemcsak most, hanem a későbbiekben is nagy hasznát vehetjük.

Kapaszkodót adhat

– Az idősek, nyugdíjasok életében sokszor az jelentette a hét fény- és csúcspontját, hogy meglátogatták őket a gyerekek, az unokák. Erre lehetett készülni, sütni, főzni. Most ez nincs, ezért az idősek azok, akik a leginkább megsínylik ezt a helyzetet, mert nemcsak veszélyeztetettek, de a családjuktól is távol kell lenniük.

Emiatt nem kapják meg azt a pluszszeretetet, amire szükségük van, s ez csökkenti a fontosságérzetüket is – ismertette a pszichológus.

Akinek kertje van, egy kicsit szerencsésebb, mert a friss levegőn töltött idő, a kertészkedés hasznos.

A panelben élőknek azt tanácsolja a szakember, beszéljenek minél többet telefonon, ne várják meg, hogy őket hívják, csörögjenek rá a családtagokra, ismerősökre, barátokra.

– Örömmel látom, hogy egyre több nyugdíjas, 60-65 év feletti szánja rá magát arra, hogy megtanulja használni az internetet, így nemcsak hangban, de képben is be tudják hozni az életükbe, a lakásukba a családtagokat, barátokat. Beszélgessenek, sétáljanak egyet a ház körül, szigorúan betartva a szabályokat. Nagyon sok segélyvonal alakult most, amelyek ingyen hívhatóak.

Ezek is tudnak kapaszkodót adni, ha valaki egyedül érzi magát. Gondolkodjunk pozitívan, ezen is túl leszünk, és ki lehet majd menni, egymást megölelni – mondta Lupák Éva.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában