e-sport bajnokság

2020.04.08. 10:59

Bekapcsolhatják a „szellemautót” is

Valódi versenylehetőséget kínál a hamarosan kezdődő Hungaro­ring E-sport Bajnokság.

A játékban be lehet kapcsolni Michelisz Norbert „szellemautóját”, amely az általa futott leggyorsabb kört mutatja

Fotó: hungaroring.hu

E-sport-bajnokság indul Michelisz Norbert szakmai vezetésével és a Hungaro­ring szerepvállalásával. Az öt fordulóból álló, Hungaroring E-sport Bajnokság névre keresztelt online szezonnal kivételes lehetőséget kínálnak az indulóknak. A fődíj egy teljes idényre szóló versenyzési lehetőség a M1RA csapatban egy magyar vagy nemzetközi autós gyorsasági bajnokságban 2021-ben – erősítették meg a Hungaroring honlapján.

Michelisz Norbert 2005-ben 21 évesen vezetett életében először igazi versenyautót, amelyre a szimulátoros eredményeinek köszönhetően volt lehetősége.

Tizennégy évvel később a magyar autósport első világbajnoka lett, miután a Hyundai Motorsport gyári versenyzőjeként tavaly megnyerte a túraautózás csúcssorozatát.

Ingyenesen elérhető

Az esély bárki számára adott, hiszen a Hungaroring E-sport Bajnokságban részvétel minden határainkon belüli és azokon túli magyar számára teljesen ingyenesen elérhető. Az öt fordulóból álló online szezon végén az öt legtöbb pontot elérő versenyző elméleti és fizikai felmérésen vehet részt a M1RA szervezésében.

Közülük a Michelisz Norbert vezetésével meghozott szakmai döntés alapján a legfelkészültebb kapja meg a teljes szezonos versenyzési lehetőséget a M1RA színeiben egy magyar vagy nemzetközi autós gyorsasági bajnokságban 2021-ben, amelynek költségeit a bajnokság támogatói fedezik.

Az április 13-án induló szezon platformját a RaceRoom biztosítja, amely számos nemzetközi szimulátorbajnokságot is szervez – az első és az utolsó futamot stílszerűen a virtuális Hungaroringen teljesíti a mezőny.

A játékban be lehet kapcsolni Michelisz Norbert „szellemautóját”, amely az általa futott leg­gyorsabb kört mutatja, így versenyezni is lehet a túraautó-világbajnokkal.

A valódi verseny persze az indulók között alakul ki, akik a bajnoki helyezésük alapján automatikus indulási jogot szerezhetnek, illetve mind az öt forduló előtt külön selejtezőn is lehet kvalifikálni a mezőnyt alkotó top 24-be.

Bár az összes induló a M1RA versenyautójának virtuális változatát vezetheti, mégsem lesz ugyanolyan külsejű az összes kocsi. Különböző csapatok különböző megjelenésű autóihoz rendelik a pilótákat. Ennek jótékony célja van, ugyanis a szervezők a szimulátorozással nemcsak arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki maradjon otthon, hanem anyagi segítséget is nyújtanak a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz helyzetben. Az adomány részleteiről és a megvalósításában nélkülözhetetlen csapatokról később várható bejelentés.

– Az elmúlt időszakban sokszor kérdezték tőlem, hogy mi jutott eszembe legelőször, amikor világbajnok lettem. A tizenöt évvel korábbi önmagamat láttam, aki egyetemre ment, és már kezdett letenni az álmáról, hogy valaha autóversenyző lesz, de ennek ellenére folyton szimulátorozott a pécsi albérletben – jegyezte meg Michelisz Norbert, a WTCR bajnoka.

Tudom, hogy ma is sokan gyakorolnak otthon a számítógépen és álmodoznak, hogy egyszer talán kapnak egy lehetőséget. Most én szeretnék esélyt adni valakinek.

– Az e-sport kiváló terep, hogy megtaláljuk a tehetségeket, és a legalkalmasabbnak egy teljes szezonra szóló versenyzési lehetőséget garantálunk 2021-ben.

MW


 

Szubjektív

Tömegbaleset volt a Bahreini Nagydíj rajtjánál. Még szerencse, hogy nem a tényleges száguldó cirkusz autói recsegtek-ropogtak – mindez a virtuális Forma–1-es versenyen történt. Az ínséges időket és a helyzet komolyságát egyaránt jól példázza a tény, hogy a futamot az M4 Sport élőben közvetítette.

Végül a Renault 20 éves kínai tesztpilótája, Csou Kuan-jü nyert, megelőzve a McLaren korábbi, a Formula–E-ben induló Mercedes mostani pilótáját, Stoffel Vandoorne-t, a harmadik pedig a BMW Motorsport profija, Philipp Eng lett.

Itt tartunk. A számítógépes körözést ép bőrrel megúszhatja a játékos, a kerékcserét is a fotelből vezényelheti (apropó: aktuális lecserélni végre a télit nyárira!), a végén pedig kavicságy helyett elnyúlhat a lepedőn.

Hova tűnt Damon Hill, hova tűnt a Forma–1? Miközben Bernie Ecclestone 89 évesen ismét apa lesz (...), a világ a legrangosabb autóverseny-sorozat újjászületését (is) várja. Csak sírjon fel mihamarabb! Ne virtuálisan!

Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában