kiskert

2020.04.19. 07:00

Érzéseket közvetít a kertjével

Mióta az eszemet tudom, a virágok gondozása része az életemnek – mondta Fonalka Attiláné.

A koronavírus terjedése óta folyamatosan beszámolunk az elhunytak és a fertőzöttek, illetve a gyógyultak számáról, arról, hányan vannak házi karanténban, cikkezünk az idegenforgalom és a turizmus ellehetetlenüléséről, valamint a küszöbön álló gazdasági válság leendő hatásairól.

A további veszteségek mérséklése érdekében a kormány mindenkit az otthon maradásra buzdít, aminek talán egyetlen pozitívuma van, felértékelődik a családtagokkal töltött idő.

Ám ezen felül is találhatunk kapaszkodót, olyan elfoglaltságot, ami jobb kedvre derít bennünket: a megnövekedett szabadidővel párhuzamosan felszabaduló energiáinkat a kiskertünk gondozásával is levezethetjük. Így tesz a Nyíregyházán élő, de kemecsei születésű Fonalka Attiláné (leánykori nevén Pulveri Mónika) is.

Szív kell hozzá

Mint azt lapunk megkeresésére elmondta: saját magát a kertészkedés területén lelkes amatőrként definiálná, így konkrét kerti praktikákat inkább nem mondana, mert számára a kertben töltött idő inkább érzéseket közvetít. Az a határozott véleménye, hogy inkább szív kell hozzá. ­Szeretni kell a növényeket és a virágokat, szeretettel gondozni őket, sokat foglalkozni velük, s ezt a törődést színpompás virágokkal hálálják majd meg.

– Mióta az eszemet tudom, a virágok gondozása része az életemnek. Volt olyan időszak, amikor többet, volt, hogy kevesebbet tudtam a kertészkedéssel foglalkozni. Egy ideje azonban különösen fontos a számomra, hogy a legkedvesebb virágaim vegyenek körül, mivel harmóniát árasztanak magukból, és emellett lelki feltöltődést is biztosítanak – mondta Fonalka Attiláné. Beszélt arról is, hogy hozzá leginkább a tavaszi virágok állnak a legközelebb, kedvence a tulipán.

– Minden ősszel több száz tulipán- és nárciszhagymát ültetek azért, hogy tavasszal gyönyörködhessek bennük, de nem csak én, hanem a családtagjaim is, akik szerencsére nagyra értékelik az erőfeszítéseimet. Eljönnek, és együtt gyönyörködünk bennük.

Nagyon jólesik ezt az élményt megosztani másokkal is, és egy kicsit büszke vagyok magamra, ha a kertemmel tetszést aratok – vallott a virágokhoz és a kertjéhez fűződő érzéseiről Mónika. Ahogy azt már említette, a kedvenc virága a tulipán, ám a sorban rögtön utána következik a levendula.

– Ebből is jó pár bokor van a kertben. Ez vonzza a méheket, s én szeretem nézni szorgoskodásukat. Kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert Kistelekiszőlőben lakom, ahol homokos a talaj, ami a kertészkedés szempontjából nem ideális.

Próbálok olyan növényeket választani, mint például a dália és a muskátli, amelyek nem túl igényesek, és jól tűrik ezt a klímát.

Így is nagyon sokat locsolok, mert a homok nagyon forró és száraz tud lenni – tudtuk meg Fonalka Attilánétól, akinek a növények közelsége erőt ad a mindennapi feladatok elvégzéséhez, sokféle színük számára pedig egy valóságos színterápiával ér fel, jó hatással van a közérzetére.

– Szeretem még a kreativitást is a kertben. A homokos talaj miatt nem ültethetek akármilyen növényt, ezt kreatív ötletekkel próbálom pótolni, olyanokkal, amelyek vidámságot, apró poénokat visznek a kertbe, s ezzel az én életembe.

Rajzolással, festéssel, barkácsolással, díszmadarakkal teszem még színesebbé a környezetem, mindazokkal a dolgokkal, amiktől jól érzem magam én is, és a családom is – zárta gondolatait a nyíregyházi kertbarát, aki lapunknak elárulta: összeszámolta, hogy nagyjából 70 darab kisebb-nagyobb levendulabokrot nevel a kertjében, ezeken kívül pedig számos örökzöld, kúpvirág, árvácska, ágyásszegély növény és kaktusz ékesíti a Kistelekiszőlőben található kertjét.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában