Hitélet

2020.04.30. 20:00

Ezúttal a püspököknek „szóltak be”

Ha lecseng a járvány, a hitélet az online térből visszakerül a templomokba.

Tabuk nélkül kérdezhettek ezúttal a négy nagy történelmi keresztény egyház püspökeitől a „Szólj be a püspöknek” interaktív, virtuális találkozón a hétvégén.

Az online fórumra rengetegen kíváncsiak voltak. Nem csoda, hiszen a „csak Isten mentheti meg a Földet?” kérdésre épülő műsor olyan témákat feszegetett, mint a járványok, háborúk, környezetvédelem, valamint Isten ezekhez való kapcsolata.

A válaszadók dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Palánki Ferenc római katolikus megyés püspök, dr. Fekete Károly református püspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita voltak.

Figyelmeztetés, nem büntetés

Érkezett is az első kérdés: ki okozta, és hogyan múlhat a mostani járványhelyzet, ami miatt szenved a világ?

Kocsis Fülöp szerint Isten nem haragszik és nem büntet, ő szeret, és mindent megtesz annak érdekében, hogy figyelmeztesse az embereket.

Nem lehet Istent felelőssé tenni azért, mert elszabadult ez a járvány.

Ha azt érezzük, hogy Isten elhagyott bennünket, akkor valójában mi feledkeztünk meg róla és a szeretetéről, ám figyelmeztethet minket ily módon is, és rajtunk múlik, hogy ezt mennyire vesszük komolyan – emelte ki az érsek atya.

Fekete Károly református püspök azzal egészítette ki a gondolatot: – Könnyű lenne az Úristent bűnbaknak beállítani, holott Isten életpárti. Az emberek nagyratörése, akarnoksága, istenkedése, az életünk fonákságai bújnak meg a veszélyhelyzetben, ami önvizsgálatra inti az embert.

Az ellenszer éppen az lenne, ha számot vetnénk eddigi életünkkel, és nem azt a halálos civilizációt folytatnánk, ami idáig vezetett, hanem ami egy jobb élet felé visz – mondta.

A végidőket éljük-e ezekben a napokban? – hangzott el a kérdés, amire Palánki Ferenc római katolikus püspök a következőket válaszolta.

– A hamis próféták önjelölt módon többször megadták már a világ végének az időpontját, de azokon mind túl vagyunk, elmúltak rég. A mi feladatunk Istenre figyelve meghallani az igaz lelkű tanítók szavát.

A világ létezése véges, ahogy az ember földi élete is: de ez nem Isten büntetése.

Ha hiszünk Jézus Krisztusban, vele együtt a feltámadásban lesz részünk a földi életünk végeztével.

Viszont nem mindegy, hogyan élünk ebben az életben, hogyan szeretjük és követjük Istent. Ezzel a járvánnyal tanítani akar mindenkit, hogy a biztonságról a bizalomra kell áthelyezkednünk – jegyezte meg a római katolikus püspök.

Teremtésvédelem

Sokat hallani arról, hogy a járvány összefügg a klímaváltozással, élőhelyünk minőségének romlásával. Ebben a kérdéskörben a püspökök megfogalmazták, mi a ­különbség a környezetvédelem és a teremtésvédelem között.

– Mi, keresztények nem pusztán környezetvédelemről beszélünk valamiféle zöldgondolkodás jegyében, úgy, ahogyan ma a politikában beszélnek környezetmegóvásról, hanem keresztény szemmel azt valljuk, hogy a világot Isten teremtette, tőle kaptuk, felelősen kell gondoskodnunk róla.

A túlfogyasztásból igyekeznünk kell visszább venni, de nem lehet „visszamenni a természetbe”, s nem is az a megoldás.

Meg kell találnunk, hogy ebben a globalizált világban mit tehetünk együtt egymásért, a teremtett világ megóvásáért – mondta Fabiny püspök. Palánki Ferenc hozzáfűzte: – A teremtés nagy műve vagyunk mindannyian, és amikor a körülöttünk lévő világot védjük, akkor magunkat is védjük.

Felmerült az a kérdés is, hogy szükség lenne-e rá, és miért nem tartanak az ­egyházak világméretű bűnbánatot.

Kocsis Fülöp metropolita szerint a felvetés jogos és időszerű, ugyanakkor a bűnbánatnak teljesen függetlennek kellene lennie a koronavírus-járványtól, a vésztől, a betegségektől, mert nem félelemből kell bűnbánatot tartani, hanem szeretetből – emelte ki az érsek.

Újra együtt a templomokban...

Végezetül elhangzott a kérdés: lehet-e az ébredés korszaka a mostani? És akár többen fordulnak-e az egyház, a hit és Isten felé ezután?

– Vajon a szavaink tisztasága, őszintesége fontos lesz majd, ha levesszük a maszkot? A felebarátság benne lesz-e újra kézfogásainkban?

A modernizáció megfojt minket, a szennyezett levegőről a lélegeztetőgép jut majd eszünkbe, ha vége lesz a járványnak? – hozta az asszociációkat Fekete Károly püspök, aki szerint nagyon sok mindenen kell változtatnunk ezután.

Kocsis Fülöp érsek a mostani lelassult világ értékeinek megőrzését tartja fontosnak, amire szerinte vigyáznunk kellene, ha lecseng a járvány.

Palánki Ferenc kiemelte, bár minden gyülekezet jól használta a virtuális teret a kapcsolattartásra, de a római katolikus liturgikus alkalmak közösséghez kötődnek, ezért amikortól újra meg lehet tartani közösségben a miséket, fontos, hogy személyesen vegyünk részt rajta.

„Nincs olyan, hogy Krisztusra igent mondok, de a magam módján vagyok vallásos, és az egyházra vagy a templomra pedig nemet mondok...” – mondta a püspök. Az online találkozó imával, majd a négy püspök online áldásával zárult.

KO

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában