vadászat

2020.04.26. 07:00

Hirdetik az őzbakvadászatot a vadásztársaságok

Kényszerhelyzetben vannak a vadásztársaságok az otthon maradt külföldi vendégvadászok miatt.

A járvány miatt elmarad az idei őzbaktrófea-mustra

Fotó: Archív fotó, a szerző

A múlt heti számunkban már foglalkoztunk azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradnak hazánkból a külföldi vendégvadászok, s ennek komoly gazdasági hatása lesz a vadásztársaságok működése szempontjából.

A legtöbb vadásztársaság működésének alapját ugyanis a külföldiek bérvadászata jelenti, s a tervezett bevétel kiesése nagy problémát jelent a további működőképesség számára.

Mint a tóba hajított kő, a problémák is továbbgyűrűznek. Egyrészt a vadgazdálkodás szempontjából fontos tápanyagokat és eszközöket továbbra is be kell szerezni, másrészt az otthon maradó külföldi vendégvadászok miatt nagymértékben lecsökken a számukra turisztikai szolgáltatásokat nyújtó falusi vendégházak bevétele is.

Nem kell mélyen zsebbe nyúlni

Megyénk több vadásztársasága úgy próbálja menteni a menthetőt, hogy kedvezményes árakon kínálják az őzbakvadászatokat annak reményében, hogy így a hazai vadászok kedvet kapnak az április 15-én megkezdődött őzbakvadászatra, s élnek azzal a lehetőséggel, hogy nem kell most olyan mélyen a zsebükbe nyúlni.

Az interneten az őzbakvadászati hirdetések között számos megyénkbeli vadásztársaságot is találunk.

A korábbi években érkeztek hozzánk vendégvadászok Franciaországból, Németországból, Szlovákiából is, akikre az idén is számítottunk, hiszen már tavaly jelezték, hogy ebben az évben is visszajönnek.

– A vírusjárvány miatt azonban visszamondták a vadászatokat, így a többi vadásztársasághoz hasonlóan mi is meghirdettük a vadászati lehetőségeket, valamint jelentősen csökkentettük is az árakat, hogy legalább a magyar vadászokat elcsábíthassuk hozzánk – mondta el érdeklődésünkre Darvai János, a Nyírmihálydi Vadásztársaság vadászmestere.

– Több vadásztársaság az árakat olyan szintre levitte, ami szerintem már irreális, s ráadásul az alacsony összeg már a vaddal szemben is tiszteletlenség. A mi vadásztársaságunknál a korábbi évekhez képest most jóval kevesebb az elejthető őzbakok száma, az idén tizenkét őzbak elejtésére kértünk és kaptunk engedélyt. A felét már sikerült is terítékre hozni, s ez részben a baráti kapcsolatoknak, részben a hirdetéseknek is köszönhető.

Megőrizni a minőséget

– A társaságunk néhány tagja is vállalta őzbakok elejtését, de jöttek hozzánk Pest megyéből, a Hajdúságból és Heves megyéből is. Közülük néhányan jelezték, hogy még szívesen visszajönnének hozzánk őzbak elejtésére.

– A távolról érkező vendégeket a vadászházunkban tudjuk elszállásolni, de aki igényesebb szállást szeretne, az a szép erdei környezetben található Akác Vendégházban is éjszakázhat Nyírmihálydi és Nyírgelse között. A már eddig elejtett őzbakok között vannak szép példányok is, de ügyelnünk kell a selejtezésre is az állomány minőségének megőrzése érdekében – tette hozzá Darvai János.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában