Járvány

2020.04.12. 20:00

Többféle eljárással is kimutatható a koronavírus

A fertőzőképesség a fertőzés pillanatától számított három-öt napon belül jelenik meg.

Fotós: Koszticsák Szilárd

Az új koronavírus terjedésével egyre több embert foglalkoztat, hogyan győződhet meg arról, elkapta-e a fertőzést, vagy sem. Normál teszt, gyorsteszt – az internet népe hetek óta e fogalmakkal van tele, de korántsem biztos, hogy a világhálón keringő információk hitelesek, ezért lapunk utánajárt, hogyan működnek ezek a tesztek, s hogy milyen eredményt várhatunk tőlük. Ebben dr. Széll András mikrobiológus, a Mikromikomed Kft. ügyvezetője volt a segítségünkre, aki elmondta, a koronavírus kimutatására többféle eljárás is létezik.

Gyorsan kiderül az eredmény

A mikrobiológus felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak azok képesek fertőzni, akik tapasztalják magukon a koronavírus-fertőzés tüneteit, hanem azok is, akik tünetmentesek.

A fertőzőképesség a fertőzés pillanatától számított három-öt napon belül jelenik meg.

– A leggyakrabban használt és megbízható teszteljárás során a garat-, illetve orrváladékból vesznek mintát, s már a mintavételt követő egy-két napon belül megvan a teszteredmény – árulta el dr. Széll András, majd kiemelte: járványügyi szempontból külön kell választani a mintavételt a minták feldolgozásától.

– A mi laborunk esetében a mintákat egy erre szakosodott cég veszi le, a munkatársaik szakszerűen beöltözve, védőruhában végzik a munkájukat, majd a levett mintákat eljuttatják hozzánk. Az eredményeket a beérkezést követő huszonnégy órában, esetleg néhány órával később tudjuk kiadni – tájékoztatott a mikrobiológus, akitől azt is megtudtuk, az adminisztráció okozhat némi csúszást az eredmények kiadásában.

Kevésbé megbízható

Az interneten számos bejegyzés olvasható a koronavírus kimutatására használható gyorstesztről, melyet sokan örömmel fogadtak. Dr. Széll András kérdésünkre elárulta, mennyire megbízható a „gyorsított eljárás”.

– A gyorstesztet leginkább a terhességi teszthez hasonlítanám, hiszen egy kis lapocskára kell tenni a mintát. Az eljárás a szervezetben lévő ellenanyag kimutatásán alapul, tehát abban az időben használható, amikor az illető a fertőzöttség után ellenanyag-termeléssel is reagál a vírusra.

A gyorsteszttel tehát azt állapíthatjuk meg, hogy az illető átesett-e a fertőzésen, vagy sem

– ismertette a gyors teszteljárást a mikrobiológus, aki hozzátette: a gyorstesztek alacsony értékű vizsgálatok, sok álpozitív vagy álnegatív eredménnyel járnak, s csekély a megbízhatóságuk.

Dr. Széll András szerint az is a gyorsteszt ellen szól, hogy csak a fertőzés után két héttel mutat pozitív eredményt, a magyar fertőzöttségi állapot pedig még nem tart ott, hogy ez az eljárás hatékonyan alkalmazható legyen.

Laboronként változik az ár

A magánlaborokban végzett koronavírustesztekről sokan szeretnék tudni, mennyibe kerülnek. Megtudtuk: Budapesten a Mikromikomed Kft.-nél a laboratóriumi teszt ára 25 ezer forint, a mintavételt végző cég 3 ezer forintos kiszállási díjat számol fel, de természetesen a díjak laboratóriumonként változhatnak.

A mikrobiológus hozzátette: az elmúlt három hétben több mint kétezer tesztet végeztek, de egy technikai fejlesztésnek köszönhetően ez a szám a jövőben napi két-háromszáz is lehet.

MI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában