Nyírbogdány

2020.05.03. 08:00

A legjobbak közé jutott apa és fia a dúvadgyéritési héten

Hajzer Lajos és fia, Hajzer Szabolcs is felállhatott a képzeletbeli dobogóra.

Hatalmas károkat okoznak a vadgazdálkodásnak

Nem is gondolják a civil társadalom tagjai, hogy milyen sok ragadozó él az erdőkben, a csalitosokban, a nádasok környékén. Ezek a tollas és szőrmés állatok fenyegetést jelentenek a fácáncsibéknek, az őzgidáknak, ezért vadgazdálkodási szempontból nagyon fontos a gyérítésük.

Éppen ezért az idén is megrendezte márciusban a dúvadgyérítési hetet az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezete. Ha lett volna családi kategória ezen a megmérettetésen, azt minden bizonnyal a Hajzer család nyerte volna meg, ugyanis a szőrmés kategóriában Hajzer Szabolcs tájegységi fővadász az első, míg édesapja, Hajzer Lajos hivatásos vadász a szárnyas kategóriában a harmadik lett.

Hajzer Lajos, a Nyírségi Nimród Vadásztársaság hivatásos vadásza huszonnégy szarkával és egy dolmányos varjúval állhatott fel a képzeletbeli dobogóra, a szárnyasok mellett azonban elejtett még hat rókát és hat borzot is.

– Ha esetleg minden elejtett dúvadat pontoznak, akkor lehet, hogy az összesített pontok alapján előkelő helyen végeztem volna, de nagyon örülök ennek a harmadik helynek is. Úgy gondolom, ennyi dúvadat elejteni egy hét alatt nagy teljesítmény – mondta el érdeklődésünkre a Nyírbogdányban élő hivatásos vadász.

Csalimadár – kölcsönbe

– Az Országos Magyar Vadászkamarához pályáztunk létrás és Larsen-csapdákra, s a két létrás csapdával sikerült huszonkét szarkát fognom. A további kettőt fegyverrel ejtettem el, a vadászati hatóságtól kértünk az idényen kívüli vadászatukra engedélyt. Az egyik létrás csapda másfél nap alatt tizennégy szarkát fogott.

Ebben kell lennie egy élő csaliszarkának, azt Szabolcs fiam kapta kölcsön egy másik hivatásos vadásztól. A 4-es számú főúton mindig van elütve egy-egy nyúl vagy őz, így „friss” húst tudtam beletenni, s ez nagy vonzerő volt a ragadozó madaraknak – folytatta Hajzer Lajos.

– A közelmúltban megkezdődött a fészkelési szezon, s párosával járnak a szarkák is.

A territoriális viselkedésük miatt most eredményesebbnek tartom a Larsen-csapdák használatát.

A szőrmés ragadozókra esténként jutott idő. Volt, hogy egy kotoréknál két borzot is elejtett Hajzer Lajos, a rókát pedig több módszerrel igyekezett terítékre hozni: használt csalisípot, és vadászott rájuk magaslesről is.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában