amit megszelidítettél

2020.05.08. 07:00

Az állattartás felelősséggel kell, hogy járjon

Hazánkban rengeteg az elhanyagolt és bántalmazott állat – ma van a felelős állattartás napja.

Fotó: shutterstock

Az állatok védelme érdekében három évvel ezelőtt civil kezdeményezés indult hazánkban, azóta május 6-a a felelős állattartás napja. A szervezők az elhanyagolt és bántalmazott állatokra szeretnék felhívni a figyelmet, hiszen annak ellenére, hogy az állatkínzás bűncselekménynek minősül, az állatmentő egyesületeknek még mindig rengeteg állatot kell megmenteniük a biztos pusztulástól.

Ezen a téren van még hová fejlődnünk, hiszen míg Hollandiában, Norvégiában vagy Finnországban szinte egyáltalán nincsenek kóbor állatok, addig Magyarországon a kóbor kutyák száma meghaladja a százezret, a gazdátlan cicáké pedig ennek többszörösére tehető. Egy állatorvost és egy díszállat-kereskedőt kérdeztünk arról, mit tapasztalnak: hogyan bánnak az állataikkal a gazdák.

Magyarországon még mindig sok a gazdátlan, kóbor állat, és sajnos a híradásokban gyakran hallani az állatkínzásról is.

Ez ellen indult kezdeményezés 2017-ben, s immár három esztendeje május 6-a a felelős állattartás napja. Mit is jelent a felelős állattartás? A kérdésre dr. Horváth László baktalórántházi állatorvos válaszolt, aki harminchét éve foglalkozik az állatok gyógyításával.

– A legfontosabb az, hogy állatainknak mindig biztosítsunk megfelelő körülményeket, legyen szó kutyáról, macskáról vagy akár szarvasmarháról. Bármilyen állatról beszélünk, olyan helyen tartsuk, ahol tud pihenni: a kutyusnak legyen megfelelő ólja, a nagyobb állatnak istállója, hogy az időjárás viszontagságaitól védve legyen – emelte ki az „állati otthonok” fontosságát a szakember, aki azt is elárulta, sokszor kerül a rendelőjébe olyan kutya, amit egy mindössze egyméteres láncon tartottak, s akire így télen a hó és hideg, nyáron a tűző nap jelent veszélyt.

„A kutya nem kuka!”

Dr. Horváth László elmondta, az állattartás másik nagyon fontos eleme a táplálás, és sajnos sokan úgy gondolják, hogy mindent meg lehet etetni a kutyával, amit a család nem eszik meg. – Rengeteg kutyát hoznak hozzám gyomorpanaszokkal, minden hónapban akad olyan gazdi, akinek el kell mondani, hogy a kutya az nem kuka – hívta fel a figyelmet a megfelelő táplálásra dr. Horváth László, aki egy emlékezetes, ám szomorú esetet is megosztott lapunkkal.

– Egy gazda két kutyát tartott, egyiknek sem volt megfelelő ólja. A doberman és a kuvasz kétméteres láncra volt kötve, s akkoriban igen kemény telünk volt, mínusz húsz fok körüli hőmérséklettel. Egyik reggelre a doberman halálra fagyott, a gazdája pedig értetlenkedve fordult hozzám, nem értette, miért pusztult el a kutyája… – emlékezett vissza az állatorvos, akitől megtudtuk, az állatok bántalmazásának gyakorisága továbbra sem csökken, hiszen bár bűncselekménynek számít az állatkínzás, letöltendő börtönbüntetést ritkán szabnak ki érte, ez pedig nem tartja vissza a bántalmazókat.

Nincs tapasztalatuk

Smajda Gergely, a Tűzhal Díszállat-kereskedés tulajdonosa szerint a legtöbb vásárlónak semmiféle előzetes tapasztalata vagy szaktudása nincs az állattartásról. Bemennek az üzletbe, mert láttak valamit a neten, ezért hirtelen kell egy akvárium, egy puha nyuszi, amit lehet simogatni, vagy jól mutatna egy terráriumban élő gekkó, mert az „tök menő”.

– Sokan úgy jönnek be, hogy a gyermeküknek szüksége van egyetlen halra, és az akvárium is legyen a lehető legkisebb. Ilyenkor elmondjuk, hogy az akváriumot nem a gyereknek veszi az ember, hanem a halnak, annak pedig szüksége van az élettérre, ahogy társakra is. Ezután van, aki megfogadja a tanácsainkat, és van, aki nem… – fogalmazott Smajda Gergely.

Beszélt arról, hogy sokan megkérdezik egy hörcsög vagy egy nyúl vásárlásakor, hogy harap-e. Az állatkereskedés tulajdonosa mindig elmondja: „Amelyik állatnak foga van, az harapni is tud.”

– Ha csak simogatunk egy hörcsögöt vagy egy tengerimalacot, nem harap, de ha nyomorgatjuk, ne csodálkozzunk, ha megkap bennünket – hívta fel a figyelmet a szakember, majd hozzátette, szerinte a rágcsálókat érdemes kisebbfajta ketrecben tartani, mert abból nem tudnak kiugrani.

– Előfordult, hogy a vásárló látott egy hüllőfajtát az interneten, és bejött, hogy szeretne egyet hazavinni, de amikor azzal szembesült, hogy a kígyó egeret eszik, vagy a kaméleon tücsköt, gyorsan visszavonulót fújt, mondván, ő ugyan meg nem fogja azokat. Ekkor azt mondtam, vigyen haza görög teknőst, mert az salátát eszik… – említett példát a mindennapokból Smajda Gergely.

MI, TG


 

Továbbadja a szemléletet

– Pici koromtól az életem része az állatok szeretete, és ezt a szemléletet adom tovább a gyerekeimnek is – mesélte lapunknak a Nyíregyházán

élő Molnár Kitti, aki hosszú éveken át három-négy cicával és két kutyussal osztotta meg az életét, de amióta családja van, csupán két állatot nevelnek. – Amikor a gyerekeink megszülettek, szinte az első dolgunk volt „bemutatni” őket a vizslánknak és a cicánknak, és azóta is nagy köztük a szerelem. Etetik, gondozzák az állatokat, ha pedig sétálunk, a járda közepéről elveszik a bogarakat, csigákat vagy békákat, hogy ne lépjen rájuk senki. Soha nem mondtuk nekik, ösztönösen ráéreztek, hogy az élővilágot tisztelni, óvni kell – mondta a három kislányt nevelő édesanya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában