Nyíregyháza

2020.05.26. 17:30

Az indiánok gyógynövényeit kutatta

Dr. Hajdú Zsanett szerint az étrend-kiegészítők minősége sok esetben megkérdőjelezhető.

A koronavírus-járvány miatt továbbra is zárva van a megyei könyvtár, de ez nem jelenti azt, hogy az olvasók programok nélkül maradnak. Nyolc héten át keddenként Mindent a gyógynövényekről címmel dr. Hajdú Zsanett gyógynövényszakértő biológus tart előadást a könyvtár You­Tube-csatornáján, élőben.

Különleges ceremónia

– Sok indián faluban a tradicionális tudást nemcsak a gyógyító ismeri, hanem az egész lakosság: az emberek először magukat próbálják meggyógyítani, és ha ez nem sikerül, a sámánhoz fordulnak, aki valamilyen ceremóniát végez. Ez az egyetlen nagy különbség a sámán és a többi ember tudása között – mesélte dr. Hajdú Zsanett az előadásban.

– Minden gyógyulási folyamatban jelen van egy biológiai aktív anyag, mondjuk egy gyógyszerhatóanyag vagy vitamin. Viszont mindig van egy plusz, egy hit faktor, és nem feltétlenül vallásos dologra kell gondolni, hanem a személyes hozzáállásra.

Az előadó hozzátette: amikor a sámán foglalkozik a betegével, az jobb lelkiállapotba kerül a gondoskodástól, és maga is elhiszi, hogy meg fog gyógyulni. Erre a ceremóniateremtésre mi magunk is képesek vagyunk: amikor megbetegszünk, sokat segíthet, ha tudunk magunkkal foglalkozni, például nyugodtan elkészíteni egy gyógyteát és relaxálni – ez is segíthet beindítani a gyógyulási folyamatot.

– Az indiánoknál lejegyeztem 150 olyan növényt, amit a faluban használtak, és ezek között voltak olyanok, amelyek hatását már a tudomány is igazolta, illetve melyeket Amazónia-szerte rengeteg törzs is használt – mondta el dr. Hajdú Zsanett.

– Kutatóként nagyon fontos, hogy ne csak egy ember elmondása alapján írjak le egy gyógynövényt, hanem megnézzem, máshol is használták-e, hiszen benne van az emberi hibázási lehetőség. Azok voltak számomra a legizgalmasabb növények, amelyeket az adott faluban nagyon sok ember használt, illetve Amazónia-szerte több törzs is alkalmazta ugyanarra a célra – ezeket érdemes volt bevinni a laborba.

Tudatosan válasszunk!

– Sokan azt gondolják, hogy a gyógyszerészet távol áll a tradícióktól, pedig ez nincs így.

Az összes gyógyszerhatóanyag 70 százaléka valamilyen gyógynövényhez kapcsolódik, vagy a növényi hatóanyag egy módosított változata

– tette hozzá a szakember, aki előadásában az étrend-kiegészítőkre is kitért: elmondta, hogy ezek élelmiszernek minősülnek, így nem is esnek át kötelező laborvizsgálaton, mielőtt piacra kerülnének. Hazánkban jelenleg húszezerféle étrend-kiegészítőt forgalmaznak, a szakember szerint ezek minősége sokszor megkérdőjelezhető.

Reálisabb hatások

– Intő jel lehet, amikor indiánok vagy afrikai törzsek évszázados tudásának átadását ígéri egy készítmény, esetleg valamilyen titkos gyógynövényt tartalmaz, aminek jótékony hatására egyedül a gyártó jött rá: tapasztalataim szerint amikor ennyire eltúlozzák a reklámot, sok esetben még növényi vegyület sincs a készítményben. Érdemes reálisabb hatásokat ígérő termékeket vásárolni – mondta. De milyen terméket érdemes venni?

– Az OGYÉI-szám egyfajta minőségre utal. Azt is megnézhetjük, hogy a termék csak online hozzáférhető, vagy patikákban is kapható-e: ha nem csak az internetről szerezhetjük be, az bizakodásra ad okot – tette hozzá a biológus.

NA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában